Pita Limjaroenrat, kandidaat-premier van de partij, voert een hevige strijd om het ambt te midden van een storm van beschuldigingen

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

nationaal —

Pita Limjaroenrat, de enige kandidaat van de Move Forward Party voor het premierschap, raakt verwikkeld in een politiek geladen strijd terwijl hij ernaar streeft zijn ambt te aanvaarden.

De gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kwam vandaag, 13 juli, bijeen om de 30e premier van Thailand te kiezen. Pita, de leider van de verkiezingswinnaar Move Forward Party, werd genomineerd als de enige premier-kandidaat voor vandaag, met steun van 302 vertegenwoordigers van het Huis.

De hoopvolle premier wordt momenteel echter geconfronteerd met een meedogenloze aanval van beschuldigingen van de oppositiefractie en de meerderheid van de leden van het Hogerhuis.

Enkele van de beschuldigingen zijn dat Pita mogelijk niet in aanmerking komt voor een ambt vanwege zijn iTV-media-aandelen.

Volgens het Thaise handvest mogen politici geen media-aandelen bezitten. Ook de Verkiezingscommissie (EC) heeft onlangs besloten om het Grondwettelijk Hof hierover te vragen en verzoekt de rechtbank om Pita's politieke taak op te schorten.

Bepaalde leden van de 250 senatoren gebruiken deze bewering als reden om niet op hem te stemmen of zich van stemming te onthouden. De senatoren waarschuwen de coalitie ook dat ze de grondwet kunnen schenden als ze erop staan ​​een niet-gekwalificeerde kandidaat te steunen, hoewel er nog geen uitspraak is gedaan over Pita's iTV-aandeelhouderschap.

Ondertussen bombardeert de oppositiefractie of het voormalige regeringskamp Pita vanwege zijn voornemen om de majesteitsschenniswet te wijzigen.

Ze beweren dat de wijziging de gewaardeerde koninklijke instelling van Thailand, die vanaf het begin een belangrijke rol heeft gespeeld bij de opbouw en bescherming van het land, zal ondermijnen.

In plaats van zich te concentreren op het amendement, zou de Move Forward Party zich moeten concentreren op het aanpakken van andere belangrijke kwesties, zoals hogere kosten van levensonderhoud en drugsproblemen, drong de oppositie aan.

Als gevolg hiervan zal de oppositie niet op Pita als premier stemmen.

In reactie op zowel het hogerhuis als de oppositie zei Pita dat hij zijn bezorgdheid over zijn kandidatuur erkende en de parlementariërs prees voor het volwassen en transparant bespreken van deze zaken in het parlement.

Met betrekking tot de beschuldigingen benadrukte Pita dat elke wijziging van de wet moet worden uitgevoerd binnen het kader van het constitutionele monarchiesysteem in het parlement, inclusief de wijziging van de wet op majesteitsschennis.

Hij verduidelijkte dat de wijziging geen deel uitmaakte van het memorandum van overeenstemming (MOU) dat is ondertekend door de 8-partijencoalitie, waaronder de Move Forward-partij. Bijgevolg heeft geen van de overige 7 partijen voorzieningen voor de wijziging.

Met betrekking tot zijn geschiktheid zei Pita dat het Grondwettelijk Hof nog geen uitspraak moet doen over zijn zaak met betrekking tot media-aandeelhouderschap. Hij benadrukte ook dat hij door de verkiezingscommissie niet op de hoogte was gebracht van de beschuldigingen tegen hem, waardoor hij de kans werd ontzegd om zichzelf te verdedigen. Ondanks deze uitdagingen beweerde Pita stellig dat hij volledig gekwalificeerd blijft voor nominatie.

Hij heeft 376 ja-stemmen nodig om premier te worden, wat begint op het moment van schrijven.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.