De Thaise premier Prayut Chan-O-Cha neemt officieel ontslag en trekt zich terug uit de politiek

Thailand-

De huidige premier van Thailand, Prayut Chan-O-Cha, heeft vandaag, 11 juli 2023, aangekondigd dat hij officieel ontslag neemt uit de Ruam Thai Sang Chart-partij en -politiek. Hiermee komt een einde aan zijn negenjarige politieke carrière in Thailand, begonnen door een staatsgreep in 2014.

Prayut zal zijn resterende tijd als waarnemend premier uitzitten, die bijna voorbij is, aangezien de stemming voor de nieuwe premier op donderdag 13 juli is gepland.

In een korte verklaring zei Prayut dat hij "zijn best had gedaan".

Als leider van Thailand tijdens een door het leger geleide staatsgreep en de leiding tijdens tumultueuze jaren van COVID-19-beperkingen en grenssluitingen, was Prayut een verdeeldheid zaaiende figuur en zeer impopulair bij progressieve en liberale kiezers, vooral jongeren. Hij had echter een kernbasis van militaire en royalistische aanhangers die hem tijdens zijn leiderschapsperiode bleven steunen.

Prayut was in totaal negen jaar aan de macht en zijn aftreden opent Thailand volledig voor het volgende hoofdstuk, dat mogelijk al aanstaande donderdag begint tijdens de stemming voor premier. De zeer charismatische en populaire koploper Pita Limjaroenrat wordt door veel kiezers gezocht als de volgende premier, maar dit is geen garantie aangezien leden van de door de Junta aangestelde senaat hebben gedreigd zijn benoeming te blokkeren en Pita heeft ook een onweerswolk boven hem hangen in termen van een lopende juridische procedure. zaak rond zijn bezit van media-aandelen die hem als premier zouden kunnen diskwalificeren.

Blijf op de hoogte van TPN Media voor al uw Thaise politieke berichtgeving.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vijf jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.