Soi Dog ondersteunt Phuket's doelstelling om de eerste hondsdolheidsvrije provincie in Thailand te worden

Ons vorige verhaal:

Phuket zal officieel door het Department of Disease Control (DDC) worden aangekondigd als de eerste provincie in Thailand die hondsdolheidvrij is.

PERSBERICHT:

De in Phuket gevestigde Soi Dog Foundation – wiens CNVR-programma voor zwerfdieren (Catch, Neuter, Vaccinate, Return) het grootste in zijn soort ter wereld is – heeft de recente aankondiging onderschreven door Dr. Tares Kassanairawiwong, de directeur-generaal van het Department of Disease Controle, van de intentie om samen te werken met het Department of Livestock Development en het Department of Local Administration om van Phuket de eerste hondsdolheidsvrije provincie in Thailand te maken.

Verschillende vooraanstaande autoriteiten, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Global Alliance for Rabies Control (GARC), zijn het erover eens dat de meest effectieve manier om hondsdolheid bij mensen uit te bannen, is door het bij honden uit te roeien. Het vaccineren van 70% van de honden in een gebied zal resulteren in het elimineren van hondsdolheid. Het is een vergelijkbare situatie met het terugdringen van het aantal zwerfhonden; het castreren van 80% van de honden in een gebied zal leiden tot een aanhoudende vermindering van het aantal, zolang een onderhoudsprogramma wordt bijgehouden. Dit is op voorwaarde dat gevaccineerde en gecastreerde honden op hun plaats blijven om groepsimmuniteit op te bouwen en te voorkomen dat nieuwe, ongecastreerde honden een territorium overnemen.

De CNVR-directeur van Soi Dog, dr. Tuntikorn Rungpatana, zegt dat dit precies is hoe het grootschalige programma van de stichting werkt. Gegevens verzameld door Soi Dog geven aan dat meer dan 80% van de zwerfhonden op het eiland al zijn gecastreerd en gevaccineerd, aangezien de stichting er al jaren naar streeft om de dodelijke ziekte te helpen uitroeien.

"Soi Dog is bereid om met alle sectoren samen te werken om van Phuket de eerste hondsdolheidsvrije provincie in Thailand te maken, en we zijn heel blij met de laatste aankondiging", aldus Dr. Tuntikorn.

Sinds de oprichting van Soi Dog in 2003 heeft de non-profitorganisatie samengewerkt met overheidsinstanties en het bredere publiek in Phuket om de vermeende problemen veroorzaakt door zwerfhonden en -katten aan te pakken, waaronder het opzetten van mobiele sterilisatie/castratie- en vaccinatieklinieken in elk van de eilanden van het eiland. subdistricten en het opzetten van gemeenschapsbereik en humane onderwijsprogramma's die bedoeld zijn om lokale gemeenschappen en schoolkinderen te leren omgaan met zwerfdieren. Soi Dog voert al vele jaren ook vaccinaties en regelmatige gezondheidscontroles uit van de honden die in de door de overheid beheerde zwerfhondenopvang worden gehuisvest.

De recente aankondiging is een verdere stap in de goede richting, aangezien de inspanning om hondsdolheid uit te bannen alleen succesvol kan zijn door een bredere samenwerking.

“Soi Dog Foundation erkent dat het probleem van zwerfdieren niet door één instantie alleen kan worden opgelost, maar samenwerking van alle sectoren vereist”, aldus dr. Tuntikorn.

De directeur-generaal van het Department of Disease Control en relevante afdelingen zullen in juli een vergadering houden in Phuket om verder te praten, met Dr. Tuntikorn als vertegenwoordiger van Soi Dog. Ook zal er een bezoek worden gebracht aan de Soi Dog shelter, zodat alle partijen meer te weten kunnen komen over het CNVR-programma van de stichting.

Soi Dog heeft twintig jaar onvermoeibaar gewerkt om Thailand hondsdolheidvrij te maken en alleen al vorig jaar hebben de gemeenschapshulpprogramma's en humane onderwijsprogramma's van de stichting respectievelijk meer dan 10,000 dieren behandeld en bijna 11,000 kinderen bereikt. De non-profitorganisatie blijft ook haar inspanningen opvoeren om hondsdolheid uit te roeien met de recente uitbreiding van haar CNVR-programma tot 14 teams, die het hele grootstedelijk gebied van Bangkok en de zuidelijke Thaise provincies bestrijken, en verwacht later dit jaar de mijlpaal van een miljoen honden en katten te bereiken landelijk door het programma sinds 2003.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.