Move Forward Party blijft vol vertrouwen genoeg Senaatsstemmen binnen te halen om Pita premier te maken

FOTO: Matichon

nationaal —

Pita Limjaroenrat, leider van de Move Forward Party (MFP), blijft ervan overtuigd dat de 250 leden tellende Senaat op hem zal stemmen als premier.

Pita, die onlangs is hersteld van het Covid-19-virus, reisde op dinsdag 27 juni samen met 150 MFP-Kamerleden naar de Tweede Kamer om zich te melden bij het secretariaat van de Tweede Kamer.

De MFP-leider zei dat hij er vertrouwen in heeft dat de coalitiepartners, die momenteel 8 partijen omvatten, genoeg stemmen van de senatoren hebben gekregen om hem in staat te stellen de 30e premier van het land te worden.

Pita's opmerking kwam nadat een uitgesproken senator de spot dreef met het feit dat slechts 5 van de 250 senatoren op Pita als premier zullen stemmen.

Op dit moment telt de coalitiealliantie 312 parlementsleden, maar om Pita in staat te stellen aan de macht te komen, hebben ze minimaal 376 stemmen of nog eens 64 stemmen van het paritaire parlement nodig. De PM-stemdatum is naar verwachting op of rond 13 juli.

Toen hem werd gevraagd naar het beleid van zijn partij om de wet op majesteitsschennis te wijzigen, benadrukte Pita dat het hem er niet van zal weerhouden premier te worden, aangezien de wijziging alleen bedoeld is om te voorkomen dat de wet wordt gebruikt als een politiek instrument om dissidenten en politieke oppositie het zwijgen op te leggen.

Hij benadrukte dat de MFP van plan is de wet te "wijzigen" en niet "af te schaffen".

"De senatoren zouden dit niet als excuus moeten gebruiken om niet op mij te stemmen, omdat het een conflict zou veroorzaken tussen de stemmen van het volk en de koninklijke instelling, wat zowel ongepast als gevaarlijk is", aldus Pita.

Hij zei ook hij maakt zich geen zorgen over het lopende onderzoek naar de kwestie van zijn media-aandeelhouderschap.

Voordat de PM-stemming plaatsvindt er zijn verschillende andere stappen die moeten plaatsvinden. Hier is een actuele tijdlijn van de situatie.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.