Twee Chinese toeristen officieel aangeklaagd na zeesterrenincident in Phuket

Phuket -

De bezorgdheid is toegenomen nadat foto's van duikers die zeesterren aanraakten in Phuket viraal gingen op de Thaise sociale media.

De kwestie werd eerder deze week aan het licht gebracht door de Facebook-pagina 'Monsoon Garbage Thailand'.

Ze plaatsten foto's met een bericht dat concludeerde: "Illegale reisorganisaties met illegale gidsen zijn rond Racha Island (in het Chalong-gebied) . Dit specifieke incident was op donderdag (22 junind) in de middag. We kregen een videoclip van een barmhartige Samaritaan. Duikers in de videoclip leken zeesterren op te pikken en maakten foto's. Sommige duikers klommen zelfs op koraalriffen.”

Ze hebben de relevante autoriteiten opgeroepen om het incident dat de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden te onderzoeken.

De situatie trok de persoonlijke aandacht van de Thaise waarnemend minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu zelf, Varawut Silpa-archa, die de relevante autoriteiten opdroeg om mee te doen en het incident op Koh Racha Yai te onderzoeken.

De reisorganisatie bleek legaal te zijn, maar was nieuw opgericht en op zijn allereerste tournee, de Jinyang vakantie groep co ltd. Ze verontschuldigden zich formeel voor het incident en verklaarden dat het een waardevolle les was voor hun nieuwe bedrijf. Het was niet duidelijk of het bedrijf juridische stappen zou ondernemen en werd beschreven als coöperatief met de autoriteiten.

Wat de toeristen betreft, drie Chinese toeristen werden geïdentificeerd als de individuen in de virale video die het zeeleven aanraakten en vasthielden, hoewel er op het moment van schrijven slechts twee zich bij de politie hebben gemeld. Die twee werden geïdentificeerd als Qin Sanyang en Zhang Wen.

Onder mariene kustwetten bedoeld om het milieu te beschermen, de twee Chinese toeristen riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar of een boete van maximaal B200,000, of both, merkt TPN-media op.

Wat de derde toerist betreft, de autoriteiten zijn naar verluidt nog steeds op zoek naar deze onbekende persoon.

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.