De tijdlijn naar de nieuwe regering van Thailand

Informatie over een tijdlijn die leidt tot de datum waarop de 30e premier van Thailand zal worden gekozen, is vrijgegeven door de werkgroep coördinatie politieke zaken en klachtenontvangst onder het bureau van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Het proces werd op maandag (19 juni) in gang gezet, toen de Verkiezingscommissie (EC) formeel de resultaten van de algemene verkiezingen van 14 mei goedkeurde voor zowel op kiesdistricten gebaseerde parlementsleden als op partijlijst gekozen parlementsleden. Alle 500 gekozen parlementsleden werden onderschreven.

Van 20 tot 24 juni konden de nu goedgekeurde parlementsleden het kantoor van de verkiezingscommissie bezoeken om het certificaat op te halen dat hun verkiezingsoverwinning bevestigde. Het parlementslid kan de documenten vervolgens naar het secretariaat van de Tweede Kamer brengen om zich te melden. Kamerleden kunnen zich ook na zondag (25 juni) nog melden.

Het parlement moet binnen 15 dagen na goedkeuring van de verkiezingsuitslag bijeenkomen. Dit betekent dat de datum voor de eerste parlementaire vergadering ergens tussen nu en 3 juli kan vallen.

Binnen 10 dagen nadat het Parlement is bijeengeroepen en de leden hun eerste formele vergadering hebben gehouden, houdt de Tweede Kamer haar eerste vergadering. Op deze dag leggen Kamerleden de ambtseed af en kiezen ze de voorzitter van de Tweede Kamer. Deze datum valt tussen 4 juli en 12 juli, hoewel de aanvankelijke verwachtingen voor 4 juli waren.

Indien vervolgens een koninklijk bevel tot benoeming van de voorzitter van de Tweede Kamer, de eerste vice-voorzitter en de tweede vice-voorzitter in de Staatscourant wordt aangekondigd, zal een gezamenlijk parlementair overleg tussen de Eerste en Tweede Kamer plaatsvinden.

Tijdens deze bijeenkomst wordt bepaald wie volgens het parlement tot premier moet worden benoemd. Als voorbeeld, losjes gebaseerd op het tijdschema en de ontwikkelingen tijdens de zittingsperiode van de 25e Tweede Kamer, zou als het koninklijk bevel op 10 juli wordt aangekondigd, de gezamenlijke parlementaire vergadering dan op 15 juli kunnen worden gepland.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/