Hoopvolle Thaise premier Pita wordt nog steeds gehinderd door controverse over aandelenbezit in de media

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

nationaal —

Pita Limjaroenrat, de leider en kandidaat-premier van de Move Forward Party, loopt momenteel een onderzoek naar zijn vermeende aandeel in iTV Plc. Als deze beschuldigingen waar blijken te zijn, kan dit ertoe leiden dat hij wordt gediskwalificeerd om de functie van premier op zich te nemen en vervolgens wordt uitgesloten van deelname aan de politiek.

Al heeft de verkiezingscommissie onlangs meerdere zaken afgewezen specifiek betrekking hebbend op het houden van de aandelen, de vraag is nu of Pita zich specifiek kandidaat heeft gesteld voor premier, terwijl hij willens en wetens de aandelen heeft en begrijpt dat ze hem zouden kunnen diskwalificeren als premier, wat zelfs mogelijk een gevangenisstraf zou kunnen opleveren als hij wordt veroordeeld.

De zaak van Pita's mediaholding kwam aan het licht nadat een lid van de voormalige regering, Ruangkrai Leekitwattana, een petitie had ingediend bij de verkiezingscommissie (EC) met het verzoek een onderzoek te starten naar Pita's bezit van 42,000 iTV-aandelen, een mediabedrijf dat de handel is geschorst en zijn aandelen zijn voor ongeveer vijftien jaar geschrapt van de beurs van Thailand.

Volgens de Thaise grondwet mogen politici geen aandelen in mediabedrijven houden. Dit maakt ook deel uit van het handvest van de Move Forward Party.

Nu worden van beide kanten vragen opgeworpen rond de media-aandelen (degenen die Pita steunen en zich ertegen verzetten bij het bekleden van de zetel van de premier).

Degenen die Pita steunen, zeiden dat de status van iTV niet duidelijk is, aangezien de status ervan wordt overwogen door het Hoogste Administratieve Gerechtshof. Ook hield Pita in feite de iTV-aandelen als erfgenaam voor zijn overleden vader, en had hij dergelijke aandelen al overgedragen aan zijn familieleden om "toekomstige complicaties" te voorkomen, aldus zijn uitleg.

Bovendien zijn onlangs verschillende verklaringen aan het licht gekomen die tegenstrijdig lijken te zijn over de werking van iTV, waardoor leden van de Move Forward Party denken dat bepaalde individuen specifiek proberen het bedrijf opnieuw te lanceren als een manier om te voorkomen dat Pita zich kandidaat stelt voor premier.

Degenen die tegen Pita zijn, zeggen echter dat dergelijke stappen geen impact hebben, aangezien hij al de wet heeft overtreden door aandelen van iTV te houden voordat hij zich aanmeldde voor een kandidatuur voor premier en beweerde dat hij specifiek wist dat dit een diskwalificatie was.

Ruangkrai Leekitwattana, een van de eerste mensen die een klacht indiende, wees er ook op dat iTV tot op de dag van vandaag technisch gezien zijn mediaactiviteiten voortzet, ondanks de lopende rechtszaak. Over dit punt wordt echter gedebatteerd, aangezien het bedrijf alleen technisch nog draait, maar schijnbaar niet volledig operationeel is vanwege lopende juridische stappen.

De uitkomst van het onderzoek zal belangrijke implicaties hebben voor Pita's kandidatuur en de politieke toekomst van Thailand.

De Move Forward Party won de meeste parlementszetels bij de meest recente Thaise verkiezingen en als resultaat heeft Pita duidelijk zijn intentie uitgesproken om de volgende premier te worden. Maar daarvoor is op dit moment een aanzienlijke coalitie van stemmen nodig, ook in de niet-gekozen door de Junta genomineerde senaat.

Dat obstakel zal echter, samen met het bij elkaar houden van de coalitie, later komen als Pita de huidige media-aandeeluitdaging met succes kan aanpakken. Als Pita wordt gediskwalificeerd als premier, is hij het enige officieel genomineerde lid van Move Forward en dit zou in wezen betekenen dat de volgende premier van een andere partij moet komen, ongeacht of Move Forward de meeste parlementszetels wint.

Voorlopig blijft iedereen afwachten terwijl de verkiezingscommissie de beschuldigingen en informatie en de volgende stappen overweegt, wanneer dat ook mag zijn.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.