Enquête van studenten over afscheiding in Zuid-Thailand tegen onderzoek, officier gedood in Pattani

nationaal —

Thaise functionarissen bereiden zich voor op onderzoek naar een peiling uitgevoerd door studenten in de zuidelijke grensprovincie Pattani, Thailand, waarin burgers werd gevraagd of zij het idee van scheiden Pattani uit de rest van het land.

De controversiële opiniepeiling werd gehouden tijdens een evenement georganiseerd door de Faculteit Politieke Wetenschappen van de Prince of Songkla Universiteit in Pattani, waar de toeschouwers werd gevraagd: “Bent u het eens met het recht van de mensen van Pattani om hun recht op zelfbeschikking binnen de grenzen uit te oefenen? van de wet?"

De deelnemers kregen de mogelijkheid om “Akkoord” of “Niet akkoord” te stemmen. De stemming stond volgens rapporten open voor inwoners van de provincies Pattani, Narathiwat, Yala en Songkhla.

Onlangs maakte generaal Suphot Malaniyom, secretaris-generaal van de Nationale Veiligheidsraad (NSC), bekend dat de NSC-raad op maandag 12 juni een vergadering zal houden om bovenstaande kwestie te bespreken.

Hij zei dat de bijeenkomst een reactie was op de bezorgdheid van waarnemend premier Prayut Chan-o-cha dat de peiling zou kunnen leiden tot conflicten in het land. Hij gaf daarom opdracht tot een onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen en ervoor te zorgen dat juridische stappen eerlijk worden ondernomen als de betrokkenen schuldig worden bevonden.

“Het stemmen voor afscheiding is een overtreding van de wet en kan niet worden uitgevoerd. Het komt de mensen niet ten goede, omdat de rol van gekozen vertegenwoordigers in het parlement, die onlangs zijn gekozen, al verantwoordelijk is voor het vertegenwoordigen van de wensen en problemen van de mensen en het vinden van oplossingen binnen het wetgevend kader”, zei generaal Suphot.

Volgens artikel 1 van de grondwet is Thailand een ondeelbaar koninkrijk.

Bij een afzonderlijk incident heeft een officier, Pol. Luitenant Cpl. Phichak Buakaew, die op een treinstation in Pattani werkte, werd neergeschoten tijdens een drive-by-incident door een onbekende verdachte die een boerka droeg om zijn identiteit en wapen te verbergen.

De crimineel zat in een groep van vier. Bij de schietpartij raakte ook een spoorwegbeambte gewond. De verdachten slaagden erin de vuurwapens van de overleden agent in beslag te nemen en sloegen op de vlucht.

Ambtenaren zijn nog steeds op jacht naar de verdachten op het moment van ter perse gaan.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Discussieer mee in onze Facebook-groep https://www.facebook.com/groups/438849630140035/of in de reacties hieronder.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.