Alcoholcontrolewetten in Thailand zorgen voor verdeeldheid in de periode na de verkiezingen

nationaal —

De Thai Alcohol Business Association, of TABA, heeft afgelopen vrijdag 9 juni 2023 aangekondigd dat het een wijziging van de huidige alcoholcontroleregels van het land steunt ten voordele van brouwers, distilleerders, toeristen en consumenten.

Het Thaise Ministerie van Volksgezondheid heeft echter verschillende nieuwe controversiële regels voorgesteld die volgens critici de toerisme- en horecasector ernstig zouden kunnen schaden. Aanhangers van de voorstellen beweren dat ze zullen helpen bij het terugdringen van alcoholgerelateerde problemen en rijden onder invloed.

Mevr. Khemika Ratanakul, voorzitter van de vereniging, zei dat sommige bepalingen van de Wet op de controle op alcoholische dranken moeten worden gewijzigd om ze in overeenstemming te brengen met de huidige sociale en economische context, met name het verbod op de verkoop van alcoholische dranken tussen 2 en 5 uur. evenals beperkingen op het adverteren en vermelden of weergeven van alcohol op sociale media.

Het verbod op de verkoop van alcohol van 2 tot 5 uur is al ongeveer vijftig jaar van kracht en de exacte reden voor het verbod is tegenwoordig onduidelijk, met verschillende redenen en mythen die vaak worden aangevoerd door ambtenaren en inwoners van Thailand. De wet zorgt vooral voor verwarring en teleurstelling in toeristische zones.

Wat de algemene advertentiebeperkingen betreft, deze hebben in de loop der jaren vaak voor problemen gezorgd, waarbij vragen ontstonden of iemand die gewoon op zijn persoonlijke sociale media plaatste dat hij iets met vrienden aan het drinken was, een overtreding was.

Mevrouw Khemika benadrukte drie belangrijke gebieden van de wet die volgens haar snel moeten worden herzien. Deze omvatten tijdslimieten voor de verkoop van alcohol, vooral in toeristische zones, de noodzaak om de discretionaire bevoegdheden aan te pakken die aan de autoriteiten zijn verleend bij de interpretatie van de wet, en de heroverweging van aanzienlijke boetes die worden opgelegd aan degenen die de relevante bevelen van de wetshandhaving niet opvolgen.

Ze bracht de kwestie aan de orde van buitensporige macht die aan autoriteiten wordt verleend bij het interpreteren van de wet, en uitte twijfel over de garantie van onpartijdigheid en billijkheid bij hun besluitvorming. Ze beweerde ook dat wetshandhavers vaak vage Thaise alcoholwetten gebruikten als een manier om steekpenningen te innen en corruptie aan te moedigen, vooral in bars en nachtclubs.

"Sommige regels zijn als mazen in de wet die de toeristenindustrie van het land schade toebrengen en tegelijkertijd steekpenningen en corruptie mogelijk maken", zei ze. “Het land vraagt ​​om duidelijke en beknopte regelgeving en er is geen ruimte voor dubbelzinnigheid.”

De vereniging zei dat ze zich ook verzette tegen een nieuwe versie van de Alcohol Control Act, voorgesteld door het huidige ministerie van Volksgezondheid, eraan toevoegend dat deze te hard is en zowel Thaise consumenten als zakelijke exploitanten zal ruïneren, vooral degenen die bars en restaurants runnen.

Deze voorstellen, merkt The Pattaya News op, zouden in wezen betekenen dat het nuttigen van alcohol na middernacht in restaurants en bars in strijd zou zijn met de regels van het ministerie van Volksgezondheid. Daarom kan elke consumptie van alcohol op een locatie leiden tot boetes en invallen door relevante autoriteiten en functionarissen, ongeacht wettelijke sluitingstijden of als een locatie om middernacht stopt met het schenken van alcohol.

Het voorstel is op grote schaal gepand door horeca- en toerismeverenigingen die nog herstellende zijn na Covid-19, die al een jaar strijden om de wettelijke sluitingstijden en uren voor alcoholgebruik in uitgaansgebieden legaal te verlengen. Anti-alcoholverenigingen hebben echter voortdurend gevochten tegen wetswijzigingen, zelfs in toeristische gebieden zoals Pattaya en Phuket, en beweren dat het rijden onder invloed zal toenemen.

“Alcoholbeheersingsmaatregelen moeten worden afgestemd op de huidige context van zowel levensonderhoud als carrières. Door samen te werken om effectieve oplossingen uit verschillende sectoren te vinden, moet de regelgeving eerlijke concurrentie en verantwoord drinkgedrag bevorderen”, aldus Khemika.

De Thai Alcohol Business Association steunt de vooruitstrevende drankwet van de Move Forward Party, omdat deze volgens hen eerlijkere regels voor de productie van alcohol zal creëren, consumenten meer vrijheid zal geven en corruptie zal verminderen.

De Move Forward Party steunt ook het opheffen van het lang verguisde verbod op de verkoop van alcohol tussen 2 en 5 uur, het verlengen van de wettelijke sluitingstijden voor bars en restaurants, en het maken van gebieden zoals Pattaya tot een 24-uurs entertainmentzone zoals gevraagd door uitgaansgelegenheden.

Move Forward heeft ook voorgesteld om een ​​einde te maken aan het alcoholverbod op religieuze feestdagen, zeggend dat het in strijd is met de godsdienstvrijheid gegarandeerd in de Thaise grondwet en de eigenaren van toerisme en horeca schaadt.

Een ding is zeker… alcoholwetten zullen in de nabije toekomst zeker een belangrijk beleidsdebat worden en een belangrijk probleem worden naarmate de nieuwe Thaise regering wordt gevormd, net zoals cannabisregulering.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Discussieer mee in onze Facebook-groep https://www.facebook.com/groups/438849630140035/of in de reacties hieronder.

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.