De Royal Thai Government, UNHCR en UNICEF slaan de handen in elkaar om sneller vooruitgang te boeken bij het beëindigen van staatloosheid bij kinderen

PERSBERICHT:

BANGKOK, 31 mei 2023 – Tijdens een seminar georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, UNHCR en UNICEF in Bangkok, kwamen functionarissen van de regering, maatschappelijke organisaties en VN-agentschappen samen om hun inspanningen te versterken om een ​​einde te maken aan staatloosheid bij kinderen in Thailand. Het seminar, dat valt onder de gezamenlijke strategie van UNHCR-UNICEF voor de aanpak van staatloosheid bij kinderen, heeft tot doel de vooruitgang die in Thailand is geboekt te beoordelen, terwijl uitdagingen worden benadrukt en oplossingen en gebieden worden geïdentificeerd voor verbeterde samenwerking tussen de belangrijkste actoren.

Thailand heeft de afgelopen decennia vooruitgang geboekt op het gebied van wetgeving en beleid om staatloosheid aan te pakken. Toch: “Het oplossen van staatloosheid bij kinderen in Thailand blijft werk in uitvoering' zei UNHCR-vertegenwoordiger Giuseppe de Vincentiis. “We verwelkomen de inzet van de RTG om staatloosheid bij kinderen te beëindigen. UNHCR zal de regering en belanghebbenden blijven steunen om voort te bouwen op de geboekte vooruitgang en zal overwegen nieuwe toezeggingen te doen om staatloosheid aan te pakken tijdens het Global Refugee Forum van dit jaar.”

"Elk kind heeft recht op een nationaliteit of een wettelijke status", aldus de zegsvrouw Kyungsun Kim, UNICEF-vertegenwoordiger voor Thailand. “Dit is een grondrecht en de eerste poort waardoor kinderen andere basisrechten kunnen genieten, waaronder het recht op overleven, onderwijs, bescherming en zinvolle participatie. Zonder nationaliteit en/of legale status is het buitengewoon moeilijk voor een kind om een ​​goed leven te leiden en een mooie toekomst veilig te stellen.”

De Koninklijke Thaise regering heeft de #IBelong-campagne van UNHCR om staatloosheid tegen 2024 te beëindigen onderschreven en beloofd om staatlozen, inclusief kinderen, een weg te bieden naar het verkrijgen van een legale status of nationaliteit, en om de toegang tot onderwijs, sociale diensten en bescherming voor hen te verbeteren. Sinds 2015 hebben meer dan 63,000 geregistreerde staatlozen de Thaise nationaliteit verkregen. 

Volgens de Thaise wet kan elk kind dat in Thailand wordt geboren, zich bij de geboorte laten registreren en een geboorteakte verkrijgen, evenals naar scholen gaan en toegang krijgen tot gezondheidsdiensten, zelfs als ze geen wettelijke status of enig document hebbens

Eksiri Pintaruji, directeur-generaal van de afdeling Internationale Organisaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken zei: “Dit mijlpaalevenement biedt niet alleen de gelegenheid om na te denken over de vooruitgang die is geboekt bij het aanpakken van staatloosheid bij kinderen, maar zal ons ook helpen onze inspanningen te verfijnen en te versnellen om staatloosheid onder kinderen in Thailand alomvattend op te lossen. De Koninklijke Thaise regering maakt van deze gelegenheid gebruik om samen met de VN-agentschappen en niet-gouvernementele organisaties de inspanningen te helpen verdubbelen om staatloosheid bij kinderen in Thailand aan te pakken.”  

Over UNHCR 

UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, heeft de opdracht internationale acties te leiden en te coördineren ter bescherming van mensen die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten vanwege conflicten en vervolging. Bovendien heeft het agentschap het mandaat van de Algemene Vergadering van de VN om staatlozen te identificeren en te beschermen 
mensen en om staatloosheid te voorkomen en terug te dringen. Het doel is om de rechten en het welzijn van gedwongen ontheemden en staatlozen te beschermen.  

In Thailand werkt UNHCR nauw samen met de Royal Thai Government om inspanningen ter voorkoming en vermindering van staatloosheid te ondersteunen. Het werk omvat belangenbehartiging en technische ondersteuning voor wets- en beleidshervormingen, initiatieven voor capaciteitsopbouw en ondersteuning van de RTG om de toezeggingen na te komen die het heeft gedaan als onderdeel van de wereldwijde #IBelong-campagne om een ​​einde te maken aan staatloosheid.

Daarnaast werkt UNHCR sinds 2015 samen met een ngo-partner Adventist Development and Relief Agency (ADRA) om de Thaise autoriteiten te ondersteunen bij het implementeren van burgerlijke registratie- en nationaliteitsprocedures door juridische bijstand te verlenen aan staatlozen en bewustmaking te creëren onder de getroffen gemeenschappen in Chiang Rai's Mae Fah Luang, Mae Chan en Mae Sai districten. Bij het project zijn overheidsfunctionarissen op districtsniveau, schooldirecteuren, gemeenschapsleiders en het lokale maatschappelijk middenveld betrokken, die ook hebben gewerkt aan de kwestie van staatloosheid. Sinds 2015 hebben meer dan 50,000 staatlozen juridische hulp gekregen van UNHCR en haar partner ADRA.  

Over UNICEF 

UNICEF heeft de opdracht om te pleiten voor de bescherming van de rechten van kinderen, om te helpen voorzien in hun basisbehoeften en om hun kansen te vergroten om hun volledige potentieel te bereiken. Haar inzet is om speciale bescherming te bieden aan de meest kansarme kinderen – slachtoffers van oorlog, rampen, extreme armoede, alle vormen van geweld en uitbuiting, en kinderen met een handicap.

In Thailand, UNICEF en Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Chiangmai heeft met steun van de Europese Unie een studie uitgevoerd “Invisible Life: 48 jaar situatie van staatloze kinderen in Thailand (1972-2020),” die een overzicht en analyse geeft van de obstakels voor het verkrijgen van een legale status en nationaliteit voor staatloze kinderen in Thailand. De resultaten toonden aan dat Thailand zich moet concentreren op het vertalen van beleid naar de praktijk om staatloosheid bij kinderen uit te roeien. Dit omvat het invoeren van duidelijke procedures, stappen en richtlijnen, evenals het opbouwen van personeelscapaciteit en het toewijzen van meer financiële en personele middelen op operationeel niveau. 

In 2022 lanceerde UNICEF in samenwerking met Terre Des Hommes Duitsland en het Stateless Children Protection Network mobiele burgerregistratie-eenheden waar vrijwilligers naar scholen in Noord-Thailand reisden om het registratieproces voor staatloze kinderen en kinderen zonder legale status te vergemakkelijken. Tot op heden heeft de mobiele eenheid 22,000 G-code-kinderen bereikt.

###

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT:

Morgane Roussel-Hemery, medewerker externe betrekkingen

UNHCR Thailand 

+66 81 140 4353 

[e-mail beveiligd] 

Nattha Keenapan, communicatiemedewerker

UNICEF Thailand

086 616 7555

[e-mail beveiligd] 

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Phuket Express in 2023!

Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.