De VS ontkent officieel de verkoop van F-35-jets aan Thailand

De Verenigde Staten hebben volgens de Royal Thai Air Force (RTAF) geweigerd hun vijfde generatie F-35 stealth-straaljagers aan Thailand te verkopen wegens problemen met training en technische vereisten.

Thailand, dat in 2003 door de Verenigde Staten werd aangewezen als belangrijke niet-NAVO-bondgenoot, had vorig jaar een budget van 13.8 miljard baht (407.68 miljoen dollar) gereserveerd voor nieuwe jets ter vervanging van de verouderde, voornamelijk in de VS gemaakte F-5 en F -16 jagers.

Het identificeerde tot acht Lockheed Martin F-35A-jets als doelwit.

RTAF-woordvoerder ACM Prapas Sornchaidee zei echter in een verklaring dat de verkoop van de jagers van de vijfde generatie onderhevig was aan voorwaarden zoals tijdsdruk, technische vereisten en onderhoudscompatibiliteit en dat de Verenigde Staten de verkoop daarom niet konden aanbieden.

De F-35 is een van 's werelds meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen en wordt beschouwd als een gevoelig exportproduct dat alleen wordt verkocht aan de naaste bondgenoten van de Verenigde Staten, waaronder in de Azië-Pacific Australië, Japan, Zuid-Korea en Singapore.

Thailand heeft momenteel 12 JAS-39 Gripen-straaljagers gemaakt door het Zweedse Saab, naast de in de VS gemaakte modellen, waarvan er vele al tientallen jaren in gebruik zijn.

Het Thaise leger heeft Amerikaanse technologie gebruikt die teruggaat tot het tijdperk van de Vietnamoorlog, toen het personeel van de Amerikaanse luchtmacht en marine op zijn bases onderdak bood. Thailand organiseert al vele jaren jaarlijkse "Cobra Gold"-trainingsoefeningen met de Verenigde Staten.

ACM Prapas zei dat de RTAF nog steeds zijn F-16-jets zou vervangen en dat de VS verbeterde F-15- en F-16-modellen had aangeboden, die sneller konden worden overgedragen.

Het voorgaande is een persbericht van het Thai Government News Bureau.

Abonneren
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/