Wat is de toekomst voor de politieke toekomst van Thailand na de verkiezingen

FOTO: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

nationaal —

Hoewel de algemene verkiezingen in Thailand resulteerden in een heroïsche overwinning voor de Move Forward Party, is hun poging om een ​​coalitieregering te vormen misschien niet van een leien dakje gegaan nadat bepaalde leden van het Hogerhuis (Senaat) duidelijk hadden gemaakt dat ze niet zullen stemmen voor de premiersverkiezingen van de partij. kandidaat als de 30e premier van het land.

Volgens de huidige grondwet mogen de 250 senatoren die zijn benoemd door de inmiddels ter ziele gegane Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) samen met parlementsleden een premier in het parlement kiezen.

Dit zal de tweede en waarschijnlijk laatste keer zijn dat zij met het lagerhuis meedoen aan de selectie van de premier. Bij de verkiezingen van 2019 stemden senatoren samen met parlementsleden voor generaal Prayut Chan-o-cha om premier te worden.

De Move Forward Party (MFP) heeft nu in totaal 310 parlementsleden, bestaande uit vijf voormalige oppositiepartijen en één nieuwe partij. Zonder de steun van de 250 leden tellende senaat zullen ze maar liefst 375 parlementsleden of de helft van het hele parlement (750) moeten verzamelen om de senaat te omzeilen en Pita Limjaroenrat, leider en enige premier-kandidaat voor Move Forward, met succes te nomineren. minister.

"Een premier moet blijk geven van loyaliteit aan de koninklijke instelling", zei senator Kittisak Rattanawaraha in verwijzing naar de campagne van Move Forward om de controversiële wet op majesteitsschennis te wijzigen. Dit gaf aan dat hij als senator misschien niet op Pita zou stemmen of zich zou onthouden van stemmen als het tijd is om een ​​premier te kiezen.

Enkele andere senatoren, zoals Pornthip Rojanasunan, maakten ook duidelijk dat ze zich van stemming zou onthouden, daarbij verwijzend naar haar bezorgdheid over het voornemen van de MFP om de wet op majesteitsschennis te wijzigen. Ze zei dat de MFP zich niet moet bemoeien met zulke fragiele en controversiële kwesties.

Met 310 stemmen in de hand, zeiden veel analisten dat de MFP steun zou moeten vragen aan de Bhumjai Thai Party, de voorstander van cannabis en de partij die derde werd bij de verkiezingen. Bhumjaithai heeft ongeveer 70 parlementsleden en zou MFP de meerderheid kunnen geven zonder goedkeuring van de Senaat. Er waren echter geen gesprekken tussen de twee facties toen Anutin Charnvirakul, partijleider, zei dat hij binnen zestig dagen zou wachten op de officiële verkiezingsuitslag voordat hij beslissingen zou nemen.

De twee partijen hebben ook aanzienlijke meningsverschillen, waarbij het onwaarschijnlijk is dat Bhumjaithai de wijzigingen van Lese Majeste zal steunen en dat MFP, hoe dan ook officieel, verklaarde dat ze tegen marihuana waren en wilden dat het opnieuw werd geregistreerd als verdovend middel, omdat het alleen om strikt medische redenen werd gebruikt.

Wat de uitkomst ook mag zijn, het aftellen naar een nieuw tijdperk is officieel begonnen.

Vanaf nu zal Thailand de volgende vijf stappen als volgt doorlopen:

  • Juli 13th

Deadline voor de bekendmaking door de Verkiezingscommissie van de officiële uitslag van de algemene verkiezingen

  • juli-

Naar aanleiding van de uitslag kiest de Tweede Kamer een nieuwe spreker.

  • Augustus

Het parlement kiest een nieuwe premier.

  • Eind augustus

Er wordt een nieuw kabinet gevormd en de overgangsregering treedt af.

De nieuwe premier zou ook officiële goedkeuring van Zijne Koninklijke Majesteit de Koning nodig hebben, hoewel dit meestal een formaliteit is.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Heeft u een algemene nieuwstip, persbericht, vraag, opmerking, etc? Wij zijn niet geïnteresseerd in SEO-voorstellen. Mail ons op [e-mail beveiligd]

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.