Move Forward Partijleider kondigt aan nieuwe regering te vormen met voormalig oppositiekamp

nationaal —

Leider van de Move Forward-partij Pita Limjaroenrat maakte maandag bekend dat zijn partij klaar is om een ​​coalitieregering te vormen met vijf voormalige oppositiepartijen en één nieuwe partij, met in totaal 309 zetels in het parlement en hijzelf als premier.

Pita wiens partij heeft gewonnen de meeste zitplaatsen in het lagerhuis (Huis van Afgevaardigden) zei op de persconferentie van 15 mei dat hij al contact had opgenomen met Paetongtarn Shinawatra, kandidaat-premier voor de Pheu Thai-partij, om haar te feliciteren en uit te nodigen om zich bij een coalitie aan te sluiten.

Paetongtarn feliciteerde op zijn beurt Move Forward en onthulde later aan de media dat Pheu Thai niet zou concurreren met Move Forward tegen het vormen van een coalitieregering, waarmee ze bevestigde dat haar partij vastbesloten is de stemmen van het volk te respecteren.

Pita onthulde dat de drie andere partijen waarmee hij van plan was de krachten te bundelen de partijen Thai Sang Thai, Prachachart en Seri Ruam Thai waren, die allemaal samen met Move Forward vochten in een voormalig oppositiekamp.

Een andere partij was de Pen Tham, of de Fair Party, die één parlementslid op de partijlijst had. Pen Tham had hard gevochten voor vrede in de drie zuidelijkste grensprovincies van Thailand, zei hij.

Met de zes geplande partijen zou de nieuwe coalitieregering samen 308 parlementsleden hebben, wat genoeg was om een ​​meerderheidsregering te zijn, zei Pita. TPN merkt echter op dat dit bedrag alleen onmogelijk bestand zou zijn tegen een uitdaging van de senaat tegen Pita als premier. De senaat is niet gekozen en militair benoemd en heeft ook een stem voor premier.

Hij onthulde ook dat de partijen een memorandum van overeenstemming (MoU) zouden moeten sluiten, zodat het Thaise volk zou zien wat er in de komende 100 dagen en het komende jaar met het land zou gebeuren.

Om zijn campagnebelofte na te komen, benadrukte Pita dat Move Forward geen allianties zou sluiten met de Palang Pracharath- of de Ruam Thai Sang Chart-partijen die respectievelijk voormalig plaatsvervangend premier generaal Prawit Wongsuwan en voormalig premier generaal Prayut Chan-o-cha als premierskandidaten hadden. .

Wat betreft Bhumjaithai, die de derde plaats behaalde bij de Thaise verkiezingen en 70 parlementsleden, het is onduidelijk welke kant de partij op zal gaan, maar op dit moment neemt Pita hen niet op in de coalitie. Bhumjaithai wordt geleid door Anutin Charnvirakul, voorstander van cannabis en waarnemend minister van Volksgezondheid.

Als Bhumjaithai in staat zou zijn om meningsverschillen met Move Forward bij te leggen en toe te treden, zou de coalitie genoeg stemmen hebben om alleen de Senaat te verslaan, zonder dat er Senaatsleden nodig waren om van stem te wisselen.

Bhumjaithai en MFP hebben echter veel beleidsverschillen, zoals de hervorming van cannabis en majesteitsschennis, en de rol van Anutin in de voormalige regering zou problematisch zijn voor de nieuwe regering.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Heeft u een algemene nieuwstip, persbericht, vraag, opmerking, etc? Wij zijn niet geïnteresseerd in SEO-voorstellen. Mail ons op [e-mail beveiligd]

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.