Algemene verkiezingen in Thailand: een eenvoudige gids voor wat er gebeurt en wie meedoet

nationaal —

Thailand gaat de laatste loodjes in voordat Thaise mensen naar de stembus gaan voor de algemene verkiezingen waarin ze op 14 mei parlementsleden in het hele land kiezen.

Het land bevindt zich temidden van intensief manoeuvreren van politieke partijen van twee kanten, het conservatieve kamp verwees typisch naar de voormalige regerende coalitie onder leiding van de "Three Brothers": Prayut Chan-o-cha, Prawit Wongsuwan en Anupong Paochinda, en de liberale kamp dat zichzelf pro-democratisch noemt, geleid door de Pheu Thai-partij onder leiding van Paethongtarn Shinawatra, de jongste dochter van Thaksin Shinawatra, de voormalige premier die nog steeds invloed uitoefent in de Thaise politiek, ook al leeft hij al jaren in ballingschap , en de Future Forward Party onder leiding van Pita Limjaroenrat, die enorm populair is geworden onder de jongere generatie en momenteel op nummer één staat in bijna elke politieke peiling.

Deze verkiezing wordt gezien als een cruciaal keerpunt voor Thailand nadat de Three Brothers onder leiding van generaal Prayut in 2014 de regering van Yingluck Shinawatra, de eerste vrouwelijke premier van het land, omver wierp en sindsdien in functie is.

En hoewel Thailand in 2019 algemene verkiezingen hield, werd het gezien als een machtsopvolging van de Drie Broers, aangezien velen de nieuw opgestelde grondwet bekeken die de zorgvuldig uitgekozen Senaat de macht geeft om een ​​premier te kiezen, oneerlijk en volledig vóór het conservatieve kamp.

Maar in tegenstelling tot deze verkiezingen, met het ontwaken van de jongere generatie die voortdurend pleit voor democratie en gelijkheid, lijkt het erop dat deze verkiezingen een veel moeilijkere uitdaging vormen voor de heersende macht.

De intense gevechten tussen de twee partijen hebben de aandacht van verschillende internationale media naar het land getrokken.

De meerderheid van hen gelooft dat de Pheu Thai-partij een grote kans heeft om de meeste zetels in het parlement te winnen en te domineren, zoals ze dat bij bijna elke vorige verkiezing heeft gedaan. Het is echter onwaarschijnlijk dat de partij een verpletterende overwinning behaalt, zoals ze beweert, aangezien de "Jeugdmacht" volgens verschillende onderzoeken vooral de voorkeur geeft aan de Move Forward Party.

Buitenlandse politiek meldde dat een verpletterende overwinning van Pheu Thai ook zou kunnen worden gezien als een bedreiging voor de conservatieve factie en dus mogelijk zou kunnen leiden tot een nieuwe militaire junta.

Pheu Thai kan deze situatie misschien vermijden door samen te werken met een partij die banden heeft met het conservatieve kamp, ​​maar deze verzoening kan ook hun aanhangers ontevreden maken. Om nog maar te zwijgen van de groep jongeren die in 2020 kwam protesteren, aldus Foreign Policy.

Een andere uitdaging voor Pheu Thai is de hand-joining met de Move Forward Party.

De laatste pleit voor controversieel beleid in sommige kringen, zoals de hervorming van de wet op majesteitsschennis. Een dergelijk partnerschap kan het politieke lot van beide partijen mogelijk in gevaar brengen. Aan de andere kant zou het vormen van een alliantie met militair gelieerde partijen ook de populariteit van Pheu Thai kunnen schaden en het risico lopen de steun te verliezen, aldus Foreign Policy.

Kyodo News meldt dat de verkiezingen ook dienen als lakmoesproef voor de vraag of de afgezette voormalige premier Thaksin Shinawatra al dan niet in staat zal zijn om terugkeer naar Thailand en zijn gevangenisstraf uitzitten in ruil voor het zijn met zijn familie. Vanaf nu staat zijn straf op ongeveer 10 jaar en sommige van zijn zaken zijn nog in behandeling.

De ex-premier, hoewel hij beweert alleen terug te willen keren om voor zijn laatste kleinkind te zorgen, zal zeer waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in hoe de nieuwe regering het land zal besturen als Pheu Thai wint, aldus Kyodo News.

Een andere analyse van Channel News Asia suggereert dat de verkiezingen in Thailand nog steeds gevangen zitten in de vicieuze cirkel van strijd tussen de gekozen regering en het leger.

Hoewel Pheu Thai waarschijnlijk zal winnen, is het nog te vroeg om te voorspellen wie de volgende premier zal zijn, aangezien de 250 leden tellende senaat, uitgekozen volgens de grondwet van 2017, nog steeds de macht heeft om op de premier te stemmen.

Het is ook mogelijk dat de Bhumjai Thai Party, de op een na grootste politieke partij in het conservatieve kamp, ​​een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het bepalen van de volgende regering, aldus Channel News Asia.

Uiteindelijk zullen diepe sociale verdeeldheid en regionale verschillen in Thailand blijven bijdragen aan de onzekerheid van de Thaise politiek.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.