De toekomst van Thaise sekswerkers hangt af van verkiezingen

nationaal —

Thaise sekswerkers zijn optimistisch dat een nieuwe regering na de verkiezingen van 14 mei wetgeving zal goedkeuren die helpt om de bloeiende seksindustrie van het land, die naar schatting 300,000 mensen in het levensonderhoud voorziet, onofficieel te decriminaliseren.

Officieel heeft de Thaise regering in het verleden beweerd dat er geen prostitutie in Thailand was, een verklaring die door critici en activisten alom werd bespot.

De Empower Foundation, een lokale non-profitorganisatie die opkomt voor de rechten van sekswerkers, heeft veel sekswerkers bijeengeroepen om bij politieke partijen te lobbyen voor goedkeuring, meldt Nikkei Asia.

Na langdurig overleg is een nieuwe wet opgesteld om de sector uit de informele en beledigende "grijze economie" van het land te halen en om te zetten in de formele economie met volledige rechten voor vrouwelijke, mannelijke en transgender sekswerkers. De voorgestelde wet heeft tot doel de bestaande Wet ter voorkoming en bestrijding van prostitutie te vervangen, die sekswerk strafbaar stelde toen deze in 1996 werd afgekondigd.

Thanta Laowilawanyakul, al meer dan 20 jaar sekswerker en campagnevoerder, vertelde International Media dat ze hoopvol is dat de politieke houding ten opzichte van sekswerk aan het veranderen is. Volgens haar zijn alle politieke partijen waar Empower voor heeft gelobbyd "overeengekomen om de wet af te schaffen". Ze zei: "Dit is om ons werk in de 'duistere' zaken te beëindigen, en zal betekenen dat we kunnen stoppen met weglopen voor de politie." Dit zou ook betekenen dat sekswerkers legaal overheidsuitkeringen, zoals sociale zekerheid, kunnen innen en in aanmerking kunnen komen voor openbare gezondheidszorg, evenals andere voordelen.

Ambtenaren van het Ministerie voor Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid hebben het voortouw genomen bij het hervormingsinitiatief van de wetgeving, wat wijst op een grote verschuiving in het sentiment in de doorgaans conservatieve Thaise bureaucratie.

Jintana Chanbamrung, directeur-generaal van de afdeling Gezinszaken van het ministerie, zei tegen Nikkei Asia: “We hopen het wetsontwerp aan de volgende minister van sociale ontwikkeling te presenteren om het aan het nieuwe parlement voor te leggen. De wet uit 1996 is gebaseerd op criminalisering, maar de nieuwe wet is gebaseerd op de bescherming van mensen.”

Volgens Nikkei Asia is de laatste poging om de seksindustrie te herpositioneren verder gegaan dan eerdere pogingen, die fel werden tegengewerkt door groepen die pleiten voor gezinswaarden en religie. Deze groepen zijn het er nu echter grotendeels over eens dat een aanpak om prostitutie strafbaar te stellen of te verbieden grotendeels is mislukt en dat pogingen om te blijven ontkennen dat de industrie bestaat zinloos zijn. Het wetsontwerp erkent de behoefte aan geregistreerde plaatsen die sekswerkdiensten aanbieden.

Ondanks de hoge zichtbaarheid is de seksindustrie informeel en crimineel gebleven, variërend van de rosse go-go-barstrips die populair zijn bij buitenlandse toeristen tot de massale massagesalons die voornamelijk door lokale mannen worden bezocht. Pattaya wordt vaak gezien als een informele "hoofdstad" voor de volwassen industrie, een feit dat veel ambtenaren ongemakkelijk heeft gemaakt en terughoudend is om de olifant in de kamer te bespreken.

Meerdere pogingen om de industrie te criminaliseren of aan banden te leggen zijn de afgelopen decennia mislukt en daarom is een andere aanpak nodig, zeggen activisten voor sekswerkers.

Het inschatten van de omvang en waarde van de seksindustrie in Thailand was een uitdaging.

Volgens Empower en verschillende Thaise en buitenlandse onderzoekers zijn er tussen de 250,000 en 300,000 sekswerkers in het land, waarmee het wereldwijd op de achtste plaats komt te staan.

Havocscope, een onderzoeksbureau dat informatie verzamelt over wereldwijde zwarte markten, schatte in 2015 dat de industrie jaarlijks $ 6.4 miljard waard was, wat goed was voor ongeveer 3% van het bruto binnenlands product van het land.

Desondanks erkende het Thaise economische systeem de bijdrage van de industrie niet.

Er zijn enige pogingen gedaan om de wet te wijzigen, maar sceptici betwijfelen of deze zal worden uitgevoerd vanwege de wijdverbreide corruptie en omkoping. Onder het huidige "systeem" betalen locaties meestal onofficieel wetshandhavers en verschillende instanties om te voorkomen dat ze worden vervolgd en gesloten. Dit creëert een lucratieve inkomstenstroom voor de betrokken bureaus. Ondertussen worden officiële berichten als “Er zijn geen tekenen van prostitutie in Pattaya” regelmatig uitgelachen door critici op sociale media.

Mai Janta, al tien jaar sekswerker, is een van degenen die hopen op verandering. Ze ondersteunt de veranderingen en wensen voor de Thaise samenleving om de waarde van sekswerkers te begrijpen en ze te erkennen als legale werknemers. "We moeten worden gezien als normale arbeiders", zei ze tegen Nikkei Asia, "en legaal moeten kunnen werken."

Originele artikel: Nikkei Asia

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Heeft u een algemene nieuwstip, persbericht, vraag, opmerking, etc? Wij zijn niet geïnteresseerd in SEO-voorstellen. Mail ons op [e-mail beveiligd]

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.