Thaise regering overweegt internationale vertrekbelasting

Nationaal –

Op de website van de Thaise belastingdienst is een openbare hoorzittingenquête gelanceerd om de publieke opinie te peilen over een vertrekbelasting van de overheid van 1,000 baht.

Volgens de vragenlijst zal de nieuwe heffing helpen voorkomen dat de lokale bevolking te veel aan boord uitgeeft. De hoorzitting loopt van 3 tot 17 mei, met als doel de mogelijke impact van de belasting te beoordelen.

Volgens de vragenlijst zouden Thaise burgers en permanente buitenlandse ingezetenen een vertrekbelasting moeten betalen van 1,000 baht voor vliegreizen en 500 baht voor land- en zeereizen. Dit is bedoeld om extra inkomsten voor de overheid te genereren en te voorkomen dat Thaise mensen buitensporige uitgaven doen in het buitenland, aldus de peiling. Het heeft ook tot doel het handelstekort van het land te verminderen.

De hoorzitting kwam als een verrassing voor veel touroperators in Thailand.

Charoen Wangananont, voorzitter van de Thai Travel Agents Association (TTAA), zei dat de heffingsinning en het principe ervan onrealistisch en onlogisch zijn omdat Thailand nog nooit problemen heeft ondervonden met betrekking tot een handelstekort in de toeristenindustrie, aangezien 70% van het totale inkomen wordt gegenereerd door inkomend toerisme, terwijl slechts 30% van de uitgaven verband houdt met uitgaand toerisme.

Hij zei ook dat 1,000 baht te duur is in de huidige economische omstandigheden en een groot effect zou kunnen hebben op het toerisme, mogelijk hoger dan de inkomsten die de regering verwacht te genereren.

“We dachten dat dit nepnieuws was toen we de peiling voor het eerst zagen, omdat dit niet het juiste moment is om zoiets te doen. Als de regering echt denkt dat ze een vertrekbelasting moet innen, dan had ze dat moeten doen vóór de pandemie, toen de toeristenindustrie in een opwaartse trend verkeerde. Het heffingspercentage zou ook passender moeten zijn”, aldus Charoen.

Chotechuang Soorangura, vice-president van TTAA, zei dat de regering transparant moet zijn over hoe ze de inkomsten zal besteden.

Hij was het er ook mee eens dat het heffingstarief te duur is, Japan heeft bijvoorbeeld ook een vertrekbelasting, maar die is slechts ¥ 1,000 per persoon, ofwel ongeveer 250 baht.

Als de belasting uiteindelijk wordt ingevoerd, zou het toerisme in Thailand worden aangetast, aangezien het aantal uitgaande toeristen zou afnemen, wat zou leiden tot onevenwichtige mensenstromen en problemen zou veroorzaken voor luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Thailand plannen.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/