Thaise expert verklaart hoge elektriciteitsrekeningen in Thailand

nationaal —

De heer Praiphon Koomsub, voormalig decaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de Thammasat Universiteit, verklaarde onlangs een stijging van de Thaise energierekening.

Hij zei dat de stijging eigenlijk eind 2022 begon, maar dat mensen het pas in maart tot april erkenden, toen het weer aanzienlijk warmer werd, wat leidde tot een toename van het elektriciteitsverbruik en daardoor een stijging van de energierekening.

Bovendien heeft de overheid begin dit jaar het brandstoftarief aangepast, waardoor de prijs verder is gestegen.

Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt een rol, omdat hierdoor de brandstofprijzen, met name ruwe olie en aardgas, de pan uit rijzen. Thailand is voor 60% van zijn elektriciteitsproductie afhankelijk van aardgas, ook al kan het wat gas uit de Golf van Thailand produceren. Het land moet echter nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid vloeibaar aardgas (LNG) importeren, die momenteel met 20% is toegenomen als gevolg van de oorlog.

Er is ook een probleem met de kosten van het betalen voor overtollige reserve-elektriciteit.

Praiphon zei ook dat hoewel overtollige reservestroom niet aan het systeem wordt verkocht, elektriciteitsverbruikers nog steeds de last moeten dragen om ervoor te betalen aan particuliere energiebedrijven. Dit is een andere factor die bijdraagt ​​aan de hoge elektriciteitskosten, hoewel niet zoveel als de eerste genoemde oorzaken, zei hij.

Het overschot aan back-up elektriciteitsproductie is volgens Praiphon te wijten aan een planningsfout. Voorafgaand aan de COVID-19-pandemie werd voorspeld dat het elektriciteitsverbruik zou toenemen in overeenstemming met de economische groei van Thailand, dus had de regering besloten om in meer energiecentrales te investeren via publiek-private partnerschappen (PPP's).

Toen investeerders uit de particuliere sector meer energiecentrales bouwden volgens het oorspronkelijke plan, vond de COVID-19-pandemie plaats en kromp de economie een jaar lang en groeide nauwelijks nog een jaar. Als gevolg hiervan was het werkelijke elektriciteitsverbruik lager dan vóór de pandemie werd voorspeld. Daarom flopte de investering in energiecentrales, met een overschot aan back-up elektriciteitsproductie tot gevolg.

"Het was een fout die niet kon worden vermeden omdat de COVID-19-pandemie onvoorspelbaar was", zei Praiphon.

Wat oplossingen betreft, zou de overheid meer geld moeten vinden om de elektriciteitskosten te subsidiëren, vergelijkbaar met toen ze een beleid lanceerde om de dieselprijzen te beheersen. Praiphon zei echter niet te willen dat de autoriteiten te veel geld uitgeven aan deze kwestie, aangezien de overheidsbegroting al een tekort vertoont.

Een andere uitweg is het aanpassen van de manier waarop elektriciteitsprijzen worden berekend, het wijzigen van het back-upplan voor elektriciteitsproductie en het wijzigen van de brandstof die wordt gebruikt bij elektriciteitsproductie.

Op de lange termijn zou de regering de concurrentie in de energiesector moeten vergroten en een onafhankelijk agentschap moeten oprichten om toezicht te houden op de elektriciteitsopwekking en -aankopen van het land, zei Praiphon.

Op de korte termijn is het echter door de Thaise verkiezingen onwaarschijnlijk dat er veranderingen zullen plaatsvinden totdat er een nieuwe regering is gekozen en geïnstalleerd, wat enkele maanden kan duren.

Thaise verkiezingen zijn vastgesteld voor het tweede weekend van mei en er zullen ook alcoholverkoopverboden zijn waardoor bars zullen sluiten.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Afbeelding na berichtinhoud
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/