Romantische oplichters bedriegen Thaise slachtoffers van 190 miljoen baht in januari, blijkt uit politiestatistieken

FOTO: Bangkok Post

nationaal -

De Thaise koninklijke politie kwam naar buiten om Thais te waarschuwen niet het slachtoffer te worden van oplichting op het gebied van romantiek nadat uit statistieken bleek dat meer dan 403 politierapporten in januari 2023 verband hielden met liefdesfraude, resulterend in aanzienlijke financiële verliezen voor talloze slachtoffers van in totaal meer dan 190 miljoen baht.

Nu Valentijnsdag nadert, besloot de Thaise politie om aandacht te vragen voor oplichting op het gebied van romantiek die nog steeds hoogtij viert in het land, waarbij vrouwen van in de veertig het meest doelwit zijn, volgens de statistieken.

Pol. Luitenant-kolonel Noppawan Panya, woordvoerder van de Royal Thai Police, vertelde het publiek op zondag 12 februari dat 403 politierapporten in het hele land verband hielden met datingfraude, onderverdeeld in 168 gevallen waarin de slachtoffers werden misleid om lief te hebben en geld over te maken naar de oplichters en 235 gevallen waarin de slachtoffers werden verleid tot een frauduleuze investering.

Pol. Luitenant-kolonel Noppawan beschreef vier soorten trucs die de oplichters gebruiken om de slachtoffers te misleiden, waaronder:

  1. Het creëren van valse hoop of sympathie om het slachtoffer te misleiden om geld over te maken
  2. De slachtoffers verleiden tot een nepinvestering
  3. Slachtoffers misleiden om op een link te klikken of een app te downloaden waarmee de oplichter op afstand toegang kan krijgen tot de smartphone van het slachtoffer
  4. Afpersing of sextortion

Noppawan waarschuwde het publiek om op te letten wanneer ze een vreemdeling op sociale media tegenkwamen, en zei dat mensen nooit op links mogen klikken, apps downloaden of foto's van zichzelf naar vreemden sturen, omdat dit oplichters kunnen zijn.

Meestal gebruiken de fraudeurs een nepaccount met een aantrekkelijke profielfoto en gebruiken ze excuses, zoals geld nodig hebben voor hun medische rekeningen, reizen of vergoedingen om geschenken naar de slachtoffers te sturen, om de slachtoffers op te lichten.

In een poging dit alarmerende probleem op te lossen, verklaarde de woordvoerder dat premier Prayut Chan-o-cha de Thaise koninklijke politie opdracht heeft gegeven om hard op te treden tegen cybercriminaliteit, waaronder oplichting op het gebied van romantiek, in het kader van de campagne "Stop Walk Talk".

Mensen wordt dringend verzocht om direct het meldpunt 1441 of 08-1866-300 te bellen als ze het gevoel hebben of onzeker zijn dat ze worden opgelicht. Mensen kunnen de incidenten ook online melden via de Thaise politie online website wanneer ze het slachtoffer worden van oplichters.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Volg ons op Facebook, Twitter, Google Nieuws, Instagram, Tiktok, YouTube, Pinterest, Flipboardof Tumblr

Ga met ons mee op LINE voor het verbreken van waarschuwingen!

Of, sluit je aan bij ons op Telegram voor het verbreken van waarschuwingen!

 

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.