Opinie: Niemand heeft gewonnen na het recente debacle over Covid-19-vaccinatiebewijs voor toegang tot Thailand

Sociale media, en media in het algemeen, in Thailand werden de afgelopen drie of vier dagen gedomineerd door één hoofdonderwerp: vereiste documentatie van het bewijs van het hebben van een Covid-19-vaccin om Thailand binnen te komen.

Om preciezer te zijn, het belangrijkste probleem was de plotselinge verandering voor veel reizigers en de voortdurend veranderende regels en richtlijnen gedurende het afgelopen weekend, wat voor veel verwarring en frustratie bij reizigers zorgde.

Uiteindelijk, zoals hier te zien, werd de documentatievereiste geschrapt, maar niet eerder waardoor veel reizigers hun reizen waarschijnlijk volledig moesten annuleren en wijdverspreide schade toebrachten aan de toeristenindustrie.

De eis werd oorspronkelijk ingevoerd omdat Thaise regeringsfunctionarissen, onder leiding van minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul, geen enkel land wilden "discrimineren" bij het invoeren van Covid-beperkingen. Dit was, om preciezer te zijn, China niet willen discrimineren om mogelijke politieke problemen te vermijden.

China natuurlijk deze week voor het eerst in drie jaar de grenzen heropend, waardoor toerisme en bezoekers weer kunnen stromen. Dit is goed nieuws voor de toeristenindustrie, aangezien China vanaf pre-covid ongeveer dertig procent van de totale bezoekers aan Thailand uitmaakt, het grootste van alle landen.

Met deze heropening ontstond echter de bezorgdheid over een mogelijke heropleving van Covid-19 doordat China momenteel te maken heeft met zijn eerste grote wijdverbreide uitbraak na het opheffen van Covid Zero. Veel westerse landen hebben als voorzorgsmaatregel specifieke beperkingen opgelegd aan Chinese toeristen, waarop de Chinese regering boos reageerde. Thailand wilde dit probleem wanhopig vermijden en toch nerveuze burgers kalmeren over een mogelijke nieuwe golf van Covid.

Maar uiteindelijk werd een poging om één land op zeer korte termijn te sussen, bijna alle anderen irriterend en boos vanwege de plotselinge invoering van nieuwe Covid-vereisten voor iedereen met een opzegtermijn van twee dagen.

Minimizers online in opmerkingen op sociale media deden uitspraken als "Het is alleen een vereiste voor vaccinatie" of "Gewoon de injectie nemen", maar dit loste niet op dat de aankondiging slechts een paar dagen van tevoren was gedaan en alleen via de Civil Aviation Authority of Thailand , waarbij officiële mededelingen van de Royal Gazette of de Tourism Authority of Thailand worden vermeden. Als een reiziger de Thaise media niet nauwlettend zou volgen, wat de overgrote meerderheid niet doet, zou hij geen idee hebben gehad van de nieuwe eisen. Er kwamen inderdaad berichten naar voren van veel verwarde reizigers die weigerden aan boord van hun vlucht te gaan omdat ze geen documentatie over Covid hadden of wisten dat ze die nodig hadden. Velen waren gevaccineerd maar hadden geen bewijs bij zich.

Aangezien het gewicht van het bewijs van eisen op het laatste moment uitsluitend bij luchtvaartmaatschappijen werd gelegd, met veranderende regels en voorschriften, droeg dit alleen maar bij tot verwarring en enorme inconsistentie met reizigers als slachtoffer.

Uiteindelijk heeft Thailand waarschijnlijk de juiste beslissing genomen en de vereisten voor vaccinatiedocumentatie opgeheven, maar niemand won van dit debacle. Niet Thailand, wiens imago en reputatie bij toeristen werd beschadigd door de plotselinge flip flopping en ommekeer. Geen toeristen, van wie velen een bittere nasmaak kregen van de situatie en velen van wie hun droomreis werd geannuleerd, hetzij op eigen kracht of omdat luchtvaartmaatschappijen hen weigerden aan boord te gaan. Zelfs China niet, aangezien het hele evenement een donkere wolk wierp over wat positief had moeten zijn, hun terugkeer naar Thailand na drie lange jaren.

Zullen er lessen worden getrokken uit deze enorme verwarring van de afgelopen dagen? Dat valt nog te bezien, maar op basis van eerdere trackrecords is dat onwaarschijnlijk.
De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.