De particuliere sector in Phuket worstelt met een tekort aan arbeidskrachten te midden van de voorspelling van een miljoen Chinese aankomsten

Phuket-

De president van de Thai Southern Hotel Association zei dinsdag 3 januari dat Phuket kampt met een ernstig tekort aan arbeidskrachten te midden van de verwachte komst van een miljoen Chinese toeristen.

De heer Suksit Suwanditkul verwachtte dat Thailand een toestroom van Chinese toeristen zal zien in het tweede kwartaal van 2023 in plaats van in het eerste kwartaal als gevolg van de aanhoudende Covid-19-pandemie in China.

Hij voorspelde dat Phuket in 2023 ongeveer een miljoen Chinezen zal zien aankomen, een goed teken voor het toerisme, maar nog steeds een veel lager aantal vergeleken met de pre-covid-periode in 2019 met drie miljoen Chinezen.

De heer Suksit onthulde echter dat ondernemers in Phuket te maken hebben met een nijpend, aanhoudend tekort aan arbeidskrachten, dat van kwaad tot erger is gegaan. Dit komt tot uiting in de recente aanwerving van dagloners tijdens oudejaarsavond, toen het loon omhoogschoot tot 700-1,200 baht per dag als gevolg van de hevige concurrentie om arbeiders.

"Het tekort is ernstig in de massage- en spa-industrie, omdat het gespecialiseerd werk is waarvoor arbeidskrachten nodig zijn met licenties die trainingsprogramma's hebben gevolgd en een minimale werkervaring van 150 uur hebben", zei Suksit.

"Ook al zijn er meer buitenlandse toeristen en zijn bedrijven heropend, de inkomsten voor massage- en spasalons zijn slechts met 30% gestegen vanwege het gebrek aan personeel om diensten te verlenen", vervolgde hij.

Ondertussen is het toerisme in Phuket aanzienlijk verbeterd op basis van de hotelbezettingsgraad die steeg tot 56% in oktober en 66% in november 2022. De heer Sukit voorspelde dat de bezettingsgraad in januari 60 een hoogtepunt zal bereiken van 70-2023% en vervolgens zal afnemen tot 50% in februari omdat het het einde van het hoogseizoen is. De markt zal vanaf april naar verwachting alleen nog maar Indiase, Australische en Oost-Europese toeristen overhouden, aangezien Europese toeristen naar huis zijn teruggekeerd.

Een uitzondering is de Songkran-week half april, die naar verwachting de eerste grote Songkran met watergevechten en evenementen in vier jaar zal zijn. Analisten in de toeristenindustrie voorspellen deze week een bezetting van bijna honderd procent, vooral in Patong.

Wat betreft de binnenkomende Chinese toeristen, Sukit drong er bij de regering op aan om ze een Covid-19-verzekering te laten afsluiten voordat ze Thailand binnenkomen, zodat ze het budget voor openbare gezondheidszorg van het land niet belasten als ze besmet raken.

Bovendien, als de toeristen uit een regio reizen met een hoog aantal Covid-19-infecties, zou de overheid van hen moeten eisen dat ze ofwel binnen 48 uur een RT-PCR-test ondergaan ofwel een antigeentest ondergaan voordat ze aan boord gaan om de veiligheid te maximaliseren, suggereerde Sukit. .
-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Discussieer mee in onze Facebook-groep https://www.facebook.com/groups/438849630140035/of in de reacties hieronder.

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.