De termijn van Prayut als premier overschrijdt de limiet van 8 jaar nog niet, oordeelt het Thaise Grondwettelijk Hof op vrijdag

Nationaal –

Het Thaise Grondwettelijk Hof heeft op vrijdag 30 september geoordeeld dat de ambtstermijn van de premier van generaal Prayut Chan-O'Cha nog niet zijn termijn heeft bereikt, op basis van de huidige grondwet die in 2017 in werking is getreden.

Volgens het vonnis van vanmiddag oordeelden de constitutionele rechters dat zijn ambtstermijn als premier was begonnen op 6 april 2017, of toen de huidige grondwet in werking trad.

Dit betekent dat generaal Prayut onmiddellijk terugkeert naar zijn functie als premier van Thailand, nadat hij tijdelijk is geschorst tijdens de beraadslaging van de rechtbank, en dat hij wettelijk in die functie mag blijven tot 2025, volgens de wettelijke eindtermijn van de Grondwet van 2017.

Prayut en het kabinet kunnen blijven werken tot het einde van de termijn van de Houses op 23 maart 2023, en zullen ook in staat zijn om als premier kandidaat te zijn bij de komende algemene verkiezingen.

Beeld

Ondertussen worden er vandaag in de middag twee pro-democratische demonstraties gehouden op BTS Siam Skywalk en de Ratchaprasong Intersection van Bangkok om zich te verzetten tegen de beslissing van de rechtbank en Prayut uit zijn premiers stoel te verdrijven.

Naar verwachting zullen meer demonstranten zich 's avonds bij de demonstraties aansluiten. Een groep verkeerspolitie werd in de buurt gestationeerd. Op het moment van schrijven blijft de situatie rustig.

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/