Een blik op de komende week in Thailand nieuws: Prayut's date met het lot, nooddecreet eindigt

Thailand-

Het volgende is onze wekelijkse rubriek waarin we bij TPN media de belangrijkste verhalen uitlichten die de komende week verschijnen en waarvan onze redactie vindt dat onze lezers ze moeten volgen en waar ze zich bewust van moeten zijn.

Het volgende is voor de week van 25 september tot 1 oktober 2022.

Laten we eens kijken wat we gaan volgen als de komende week zich ontvouwt.

1. Thais Grondwettelijk Hof doet op 30 september om 3 uur uitspraak over de schorsing van de ambtstermijn van de Thaise premier

Het grootste verhaal dat de komende week zal volgen, zal zeker dit zijn.

Prayut Chan-O-Cha is momenteel geschorst van zijn taken als premier omdat het Thaise constitutionele hof debatteert over zijn termijnlimiet en de juridische status ervan. Prayut blijft de minister van Defensie tijdens deze periode.

Volgens de oppositie heeft Prayut zijn wettelijke termijn van acht jaar gehaald, gerekend vanaf 2014, toen generaal Prayut een militaire staatsgreep leidde om de regering over te nemen.

Volgens de zittende regering is Prayut echter pas legaal premier sinds 2017, toen de huidige grondwet werd geratificeerd en Prayut officieel premier werd.

Het Grondwettelijk Hof doet hierover later deze week uitspraak. Voor meer informatie over dit verhaal en de achtergrond erachter, klik hier.

2. Nooddecreet stopt definitief na 30 september

Het Noodbesluit ter bestrijding van het Covid-19-coronavirus loopt volgende week na tweeënhalf jaar eindelijk af.

Het decreet was van kracht sinds maart 2020 en hoewel het zijn bevoegdheden en mandaten op een gegeven moment aanzienlijk had verminderd, werd het decreet op grote schaal gebruikt om Covid-19-gerelateerde beperkingen, mandaten, avondklokken, voorschriften en meer af te dwingen.

Critici van het decreet beweerden consequent dat het werd gebruikt om pro-democratische protesten te onderdrukken en om demonstranten die om de een of andere reden boos waren op de Thaise regering gemakkelijk vast te houden. De Thaise regering bleef echter tijdens de pandemie volhouden dat het decreet alleen werd gebruikt om de Covid-19-pandemie onder controle te krijgen en de gezondheid van de mensen te beschermen.

Nu het decreet eindigt, betekent dit dat het Centrum voor Covid-19 Situatieadministratie of CCSA, opgericht als een afdeling spoedeisende hulp tijdens de pandemie om toezicht te houden op de administratie van de pandemiebestrijding, zal worden ontbonden en dat al het Covid-19-beheer zal verhuizen naar het ministerie van Volksgezondheid .

Dit betekent ook dat bezoekers aan Thailand niet langer hoeven te bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen Covid-19 of een recente test hebben gedaan. Het einde van het decreet zal ook speciale administratieve zones zoals Bangkok en Pattaya teruggeven aan hun volledige zelfbevoegdheid en bestuur.

Voor meer details over het einde van het nooddecreet klik hier.

Het moet een spannende week worden! We houden je de hele week op de hoogte hier bij TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Volg ons op Facebook, Twitter, Google Nieuws, Instagram, Tiktok, YouTube, Pinterest, Flipboardof Tumblr

Ga met ons mee op LINE voor het verbreken van waarschuwingen!

Of, sluit je aan bij ons op Telegram voor het verbreken van waarschuwingen!

Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.