Thaise boetes voor verkeersovertredingen stijgen vanaf 5 september

FOTO:

nationaal —

Thailand heeft eindelijk de archaïsche, beruchte Landverkeerswet gewijzigd met nieuwe straffen voor te hard rijden of niet stoppen bij voetgangersoversteekplaatsen van 1,000 baht naar 4,000, met ingang van aanstaande maandag 5 september.

De aankondiging van de gewijzigde Landverkeerswet is gedaan door Pol. Gen. Damrongsak Kittiprapat, plaatsvervangend hoofd van de nationale politie en directeur van het verkeersbeheercentrum, gisteren 2 september, die de veranderingen als volgt benadrukte:

  • Bestuurders die zich schuldig maken aan rijden onder invloed, riskeren niet meer dan een jaar gevangenisstraf en/of een boete van 5,000-20,000 baht. Als bestuurders binnen twee jaar dezelfde overtreding herhalen, worden de boetes verhoogd tot een boete van 50,000-100,000 baht en een gevangenisstraf van twee jaar. Ook krijgen recidivisten altijd zowel een boete als een gevangenisstraf van de rechtbank.
  • Boetes voor verkeersovertreders zoals te hard rijden, door rood licht springen of niet stoppen bij zebrapaden worden verhoogd van maximaal 1,000 baht naar maximaal 4,000 baht.
  • Boetes voor achteruit rijden, parkeren in beperkte gebieden en het niet dragen van een helm worden verhoogd van 500 baht naar 2,000 baht.
  • Chauffeurs die zijn veroordeeld voor rijden zonder rekening te houden met de veiligheid en het leven van anderen, riskeren een gevangenisstraf van maximaal een jaar en/of een boete van 5,000-20,000 baht. De huidige straffen zijn drie maanden gevangenisstraf en/of een boete van 2,000-10,000 baht.

Daarnaast zijn de boetes voor straatracers, organisatoren van straatraces en exploitanten van fietsmodificatiewinkels als volgt aangepast:

  • Motorrijders die met meer dan vijf personen samenkomen, worden beschouwd als een poging om illegaal te racen met motorfietsen als ze vallen onder een van de drie voorwaarden: 1. een vooraf geplande afspraak hebben om te racen 2. in het bezit zijn van een illegaal aangepaste motorfiets 3. de intentie tonen om te racen. De straffen voor straatracers zijn een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en/of een boete van 5,000-10,000 baht.
  • Organisatoren van straatraces riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden en/of een boete van 10,000-20,000 baht.
  • Exploitanten van fietsmodificatiewinkels riskeren een gevangenisstraf van maximaal drie maanden en/of een boete van 5,000-10,000 baht.

Op maandag 5 september gaat de gewijzigde Landverkeerswet in.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.