Een blik op de komende week in Thais nieuws: Thailand wacht op uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de termijnlimiet van premier

Thailand-

Het volgende is een wekelijkse rubriek waarin we de belangrijkste ontwikkelingsverhalen uitlichten en de verhalen die de komende week in Thailand plaatsvinden.

Hierdoor kunnen lezers duidelijkheid krijgen over de belangrijkste verhalen en enig inzicht in wat ze de komende week kunnen verwachten in Thailand, Phuket, Pattaya en Bangkok.

Deze week behandelen we 28 augustus 2022 tot 3 september 2022.

Laten we gaan!

1. Nu Prayut Chan-O-Cha geschorst is, wanneer zal het constitutionele hof een beslissing nemen over zijn termijnlimiet?

Dit is misschien wel het grootste verhaal van vorige week en het grootste verhaal dat de komende week of drie zal volgen.

De Thaise premier Prayut Chan-O-Cha is vorige week door het Thaise constitutionele hof geschorst om de controverse over zijn termijn te onderzoeken. We hebben hier volledig besproken wat dit betekent.

Prayut blijft echter minister van Defensie en zal in deze rol blijven werken tijdens de besluitvormingsperiode van het Grondwettelijk Hof. Prawit Wongsuwan is op dit moment waarnemend premier.

De beslissing verraste veel commentatoren online, maar sommige internetgebruikers van sociale media hebben verklaard dat ze nog steeds verwachten dat het constitutionele hof uiteindelijk de voorkeur geeft aan Prayut. Dat valt natuurlijk nog te bezien.

Het kernprobleem is dat tegenstanders van de regering beweren dat Prayut zijn grondwettelijke termijn van 8 jaar heeft bereikt, op tijd sinds 2014. De regering zegt echter dat de huidige grondwet in 2017 is aangenomen en dat Prayut, die een staatsgreep leidde, om de regering over te nemen, was in zijn vroegere jaren geen premier.

Het constitutionele hof stemde ermee in om het debat over te nemen, dat Prayut tijdelijk schorste als premier om over de kwestie te debatteren.

De Thaise regering zegt dat dit in de tussentijd geen machtsproblemen of gebrek aan bestuur zal veroorzaken, zoals we hier hebben behandeld.

Voor nu, we wachten en kijken. Er is geen definitief tijdschema over hoe lang het besluit zal zijn, met voorspellingen van een week tot twee maanden. Wat er ook gebeurt, er zijn sowieso ergens voor mei van volgend jaar nieuwe verkiezingen voor de premier. Maar veel tegenstanders van Prayut zouden hem er nu liever uit zien.

Zoals altijd houdt TPN u op de hoogte van dit en alle andere belangrijke verhalen. Zie je volgende week!

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Inschrijven
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.