Vice-gouverneur van Chonburi zegt dat fatale brand in nachtclub Mountain B veroorzaakt door kortsluiting, meer dan 500 locaties in Pattaya moeten worden gecontroleerd op veiligheid

Chonburi, Thailand –

De heer Naris Niramaiwong, vice-gouverneur van de provincie Chonburi, verklaarde op een bijeenkomst vanmorgen, 7 augustus, in Sattahip dat een fatale nachtclubbrand in de Mountain B nachtclub werd veroorzaakt door een kortsluiting.

Nachtclub Mountain B op vrijdag 1 augustus even na 5 uur in brand gestoken, waarbij vijftien mensen omkwamen en tientallen gewond raakten.

Volgens de heer Naris veroorzaakte een kortsluiting bij het muziekpodium een ​​explosie en het vuur dat zich in enkele ogenblikken verspreidde, was te wijten aan schuim dat werd gebruikt voor geluidsisolatie dat niet brandwerend was en licht ontvlambare plafondtegels. Het hoge aantal dodelijke slachtoffers werd gedeeltelijk veroorzaakt door slechts één hoofdingang en -uitgang voor de locatie, met nooduitgangen en achteruitgangen die ontoegankelijk, verzegeld en/of vergrendeld waren, naar verluidt vanwege de angst dat klanten zouden vertrekken zonder te betalen. De grote club had naar verluidt slechts twee brandblussers en had niet de juiste vergunning als nachtclub, maar als restaurant. De locatie had ook een illegale bouwuitbreiding toegevoegd. De locatie had naar verluidt ook geen noodplannen of procedures voor een brand.

Naris zei ook dat meer dan vijfhonderd locaties, voornamelijk in Pattaya, zullen worden geïnspecteerd op veiligheidsmaatregelen door relevante functionarissen en politie. De politie heeft de afgelopen nachten verschillende grote nachtclubs op Walking Street bezocht, merkt TPN op, maar volgens Naris zullen er de komende week nog honderden worden geïnspecteerd.

Bij de inspecties wordt gezocht naar voldoende brandblussers die zijn bijgewerkt, duidelijk verlichte nooduitgangen, nooduitgangen die niet geblokkeerd, verzegeld of vergrendeld zijn, de juiste vergunningen, cameratoezicht en meer.

Volgens de politiechef van Pattaya, Kunlachart Kunllachai, locaties zullen verplicht zijn om brandoefeningen en repetities te houden, evenals noodplannen.

Ondertussen heeft de eigenaar van de nachtclub, bekend als Sia B, zit dit weekend in de gevangenis in afwachting van een eerste rechtbankverschijning op maandag 8 augustus, op grond van meerdere aanklachten met betrekking tot de brand.

Vijf politieagenten met jurisdictie over de nachtclub werden verplaatst naar inactieve posities in afwachting van een onderzoek op vrijdag 5 augustus en ten minste één prominente districtsfunctionaris is ook verplaatst.

National News Writer bij The Pattaya News van september 2020 tot oktober 2022. Nop is geboren en getogen in Bangkok en vertelt graag verhalen over haar geboortestad door middel van haar woorden en foto's. Haar educatieve ervaring in de Verenigde Staten en haar passie voor journalistiek hebben haar oprechte interesse in de samenleving, politiek, onderwijs, cultuur en kunst gevormd.