WHO verklaart apenpokken een wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid

Nationaal –

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart de zich snel verspreidende uitbraak van apenpokken als een "noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang", zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op zaterdag 23 juli.

De term "public health emergency of international concern (PHEIC)" is bedoeld om mogelijk tot een gecoördineerde internationale reactie te komen nadat de ziekte door de internationale verspreiding een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid voor andere landen heeft veroorzaakt.

De directeur-generaal van de WHO verklaarde: "We hebben een uitbraak die zich snel over de wereld heeft verspreid door nieuwe manieren van overdracht, waarvan we te weinig begrijpen, en die voldoet aan de criteria voor een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid."

Apenpokken

De verklaring kan lidstaten ertoe brengen middelen te investeren in het beheersen van een uitbraak en het trekken van reacties, en het aanmoedigen van samenwerking bij het delen van vaccins en behandelingen tussen landen om de uitbraak in te dammen.

“Hoewel ik een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang verklaar, is dit momenteel een uitbraak die zich concentreert onder mannen die seks hebben met mannen, vooral die met meerdere seksuele partners. Daarom is het noodzakelijk dat alle landen effectieve diensten en informatie bieden die zowel de gezondheid, de mensenrechten als de getroffen gemeenschap beschermen”, voegde hij eraan toe.

Monkeypox is al jaren een punt van zorg in sommige Afrikaanse landen, maar het virus heeft zich de afgelopen weken wereldwijd verspreid. Tot nu toe zijn er in 2022 meer dan 16,000 gevallen van apenpokken gemeld in meer dan 75 landen en vijf doden in Afrika.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Een Covid-19-verzekering nodig voor uw volgende reis naar Thailand? Klik hier.

Volg ons op Facebook

Ga met ons mee op LINE voor het verbreken van waarschuwingen!

National News Writer bij The Pattaya News van september 2020 tot oktober 2022. Nop is geboren en getogen in Bangkok en vertelt graag verhalen over haar geboortestad door middel van haar woorden en foto's. Haar educatieve ervaring in de Verenigde Staten en haar passie voor journalistiek hebben haar oprechte interesse in de samenleving, politiek, onderwijs, cultuur en kunst gevormd.