Een blik op de komende week in Thais nieuws: Vakantie voorbij, weer aan het werk voor velen in Thailand, cannabiswetgeving gaat door

Het volgende is onze wekelijkse rubriek waarin we de belangrijkste nieuwsverhalen in Thailand en onze belangrijkste dekkingsgebieden van Pattaya, Bangkok en Phuket behandelen.

Hierdoor krijgen onze lezers een goed beeld van de belangrijkste verhalen die zich de komende week ontwikkelen. Deze week bestrijken we zondag 17 juli tot zaterdag 23 juli.

1. Lange vakanties eindigen, voor velen is het weer aan het werk

Na een lang vijfdaags vakantieweekend door het hele land, gedreven door verschillende religieuze feestdagen, is het voor velen tijd om de komende week in heel Thailand weer aan het werk te gaan.

Dit geldt met name voor overheidsdiensten die sinds afgelopen woensdag met vakantie zijn. Voor onze buitenlandse lezers die dringende zaken moeten regelen bij Immigration, is het belangrijk om te onthouden dat het, indien mogelijk, waarschijnlijk beter is om halverwege de week te bezoeken in plaats van op maandagochtend, wanneer kantoren waarschijnlijk overspoeld zullen worden met klanten.

Bovendien, zoals bij elke lange vakantie in de afgelopen jaren, zijn de Thaise regering en prominente artsen nerveus over de toename van Covid19-gevallen als gevolg van de vakantieperiode. Dit is iets meer gedempt dan Songkran waarin de Thaise media constant op een trom sloegen dat gevallen zouden stijgen en ervoor zorgde dat watergevechten voor het derde jaar op rij werden verboden.

In werkelijkheid daalden de zaken echter tijdens de Songkran-periode en ondanks veel doem en somberheid van veel prominente stemmen, vooral rond het heropenen van nachtleven en uitgaansgelegenheden, kwam daar niets van terecht. In feite zijn gevallen zelfs gedaald.

Nu, ja, er zijn momenteel nieuwe subvarianten van Covid-19 in omloop die besmettelijker zijn. Dat gezegd hebbende, verwacht de komende week wat media-aandacht hierover, maar waarschijnlijk niet in de buurt van de Songkran-periode.

2. Er wordt verder gewerkt aan het opstellen van een permanente cannabisregelgeving

Het andere grote media-onderwerp was de nu iets meer dan een maand decriminalisering van cannabis in Thailand. Ondanks veel alarmerende aanvankelijke reacties zijn de zaken geleidelijk aan tot rust gekomen en de afgelopen dagen begonnen prominente wetgevers sterk te hinten over de richting die ze opgaan.

In een notendop, de fabriek werd gedecriminaliseerd zonder de definitieve wetten rond het gebruik ervan en was voltooid vanwege vertragingen van de commissies voor het opstellen van wetsvoorstellen. Ondertussen is de overheid druk bezig met het dichten van gaten vooral rond gebruik voor jongeren en oneigenlijk gebruik bij overheidskantoren en soortgelijke plaatsen in de tussentijd. Roken in het openbaar is verboden op grond van overlastwetten die gericht zijn op de rook. Deze zijn van kracht terwijl wetgevers werken aan definitieve wetten voor de fabriek.

Het is vrij duidelijk dat achteruitgaan geen optie is, ondanks protesten van voornamelijk religieuze groeperingen die willen dat de plant opnieuw wordt verboden vanwege conflicten met hun geloof. Het is ook vrij duidelijk dat ondanks de constante, nooit aflatende herinneringen van de Thaise regering dat het gebruik van planten alleen voor medische doeleinden is bedoeld, dat het waarschijnlijk ook niet zal gebeuren dat recreatie volledig in de privacy van de eigen huis wordt verboden.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.