Herinnerend aan de tragedie van de Phoenix-boot in Phuket, vier jaar geleden, waarbij 47 Chinese toeristen omkwamen

Phuket -

  Vandaag, 5 julith, 2022 is het vier jaar geleden sinds de Phoenix-boottragedie in Phuket waarbij 47 Chinese toeristen omkwamen.

Op juli 5th, 2018 tijdens het moessonseizoen vond het ongeval plaats te midden van gemengde berichten over waarschuwingen van weerbureaus.

De rondvaartboot Phoenix vervoerde 105 passagiers waarvan 93 toeristen, 91 waren Chinees en twee waren Europees, 11 bemanningsleden van de boot en een gids.

Om ongeveer 5 uur voer de boot van Racha Island terug naar de Chalong Pier, ten zuiden van Phuket. Het weer was helder toen de boot vertrok, maar er waren enkele waarschuwingen voor zwaar weer van bepaalde instanties die niet werden nageleefd. De Phoenix kreeg te maken met vier meter hoge golven en slecht weer voordat hij kapseisde.

Sommige passagiers droegen naar verluidt geen reddingsvesten en hoewel sommigen erin slaagden de reddingsboten te bereiken toen de Phoenix zonk, zaten velen vast in het zinkende schip, inclusief kinderen.

Een visserstrawler arriveerde ter plaatse en wist tijdens de storm 48 passagiers uit het water te redden. Een vrouw werd enkele kilometers verwijderd van de boot gevonden met verschillende andere passagiers die waren overleden, maar ze overleefde het ongeval op wonderbaarlijke wijze.

Het ongeval zorgde voor intensief toezicht op de maritieme toerisme-industrie en leidde tot verschillende rechtszaken en directe aandacht van de Chinese ambassade en het consulaat. Daaropvolgend onderzoek wees uit dat de Phoenix ondermaats was op het gebied van constructie, onderhoud en veiligheidsuitrusting. Zo had de boot naar verluidt slechts één waterdichte deur terwijl hij er vier had moeten hebben en de glazen ruiten waren niet van maritieme kwaliteit, wat volgens onderzoekers veel passagiers het leven kostte omdat ze vastzaten in het schip en niet in staat waren het glas te breken.

De boot had naar verluidt ook een motor die was ontworpen voor een vrachtwagen en niet voor een zeeschip.

Een tweede boot, de Serenita, kapseisde met 42 mensen aan boord in de buurt van Koh Mai Thon tijdens dezelfde storm, maar ze overleefden allemaal.

Het ongeval had ook een aanzienlijke impact op het Chinese toerisme en de reputatie van Thailand als een veilige bestemming voor toeristen uit China, wat leidde tot veel inspecties en strengere regelgeving en beleid als gevolg van het ongeval. Het duurde bijna een jaar voordat het toerisme uit China volledig herstelde na het incident, dat later natuurlijk opnieuw werd getroffen toen de Covid-19-pandemie toesloeg.

TPN media betuigt ons medeleven aan de familieleden en vrienden van degenen die getroffen zijn door deze gruwelijke tragedie.

Voor meer informatie over het zinken van de Phoenix, klik hier.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Phuket Express in 2022!

Goong Nang is een nieuwsvertaler die jarenlang professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en meer dan drie jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook nationaal nieuws, met nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en werkt als intermediair tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij pendelt tussen de drie.