Thaise regering zegt dat nooddecreet moet blijven, benadrukt dat er geen verband is met demonstranten

Bangkok-

Volgens de secretaris-generaal van de Thaise Nationale Veiligheidsraad generaal Supot Malaniyom moet het Noodbesluit voorlopig blijven staan.

Het decreet, dat sinds begin 2020 van kracht is, geeft de Thaise regering buitengewone bevoegdheden die volgens generaal Supot nodig zijn om de Covid19-pandemie het hoofd te blijven bieden.

De generaal ontkende ook herhaalde beweringen van oppositiepartijen en critici van de regering dat het decreet niet in aanmerking komt voor verwijdering vanwege de vrees voor hervatting van pro-democratische protesten, die eind 2020 in het hele land gebruikelijk waren. De meeste organisatoren van die protesten, werden echter ofwel gevangengezet of worden geconfronteerd met tal van strafzaken, waarvan vele op grond van noodwetten die samenkomst verbieden vanwege "Covid-19".

Generaal Supot verklaarde dat hoewel bijna alle andere pandemische beperkingen, waaronder het gehate pre-registratieprogramma van de Thailand Pass en het maskermandaat, zijn verwijderd, het nooddecreet nodig blijft.

Hij benadrukte dat reguliere wetten het ministerie van Volksgezondheid niet de autonomie geven om bepaalde situaties aan te pakken die ze nodig hadden, zoals het nooddecreet doet.

Generaal Supot verklaarde dat als de situatie echter blijft verbeteren, de Thaise regering zal overwegen de noodtoestand op te heffen. De Thaise pers kreeg geen specifieke tijdlijn of datum in gedachten.

TPN merkt op dat het decreet ook speciale administratieve zones voor Pattaya en Bangkok opschort die beide gebieden meer gedecentraliseerde macht zouden geven, zoals het geval was vóór Covid-19. Ook Phuket probeert al geruime tijd een speciale administratieve zone te worden. De Thaise regering zegt echter dat dit ook niets te maken heeft met het handhaven van het nooddecreet.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Pattaya News in 2022!

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.