Thai Covid-19 Situation Center stemt ermee in landelijke groene zones te herstellen, Thailand Pass te annuleren, maskermandaat te verlichten en meer

Nationaal/Bangkok —

Het Centrum voor Covid-19 Situatie (CCSA) heeft naar verluidt groen licht gegeven om landelijke groene zones te herstellen, Thailand Pass te annuleren, het maskermandaat in open gebieden te verlichten en de wettelijke sluitingsuren voor uitgaansgelegenheden te verlengen tot 2 uur.

In wezen maken de maatregelen van vandaag een einde aan meer dan twee jaar aan Covid-19-beperkingen en -regels, met uitzondering van het nooddecreet en enkele maskeringsaanbevelingen.

Een bron op de reguliere CCSA-bijeenkomst van vandaag, 17 juni 2022, onder leiding van de directeur PM Gen. Prayut Chan-o-cha meldt dat de CCSA heeft ingestemd met het herclassificeren van de kleurzones van het hele land in wat zij groene zones noemen (surveillance) . Alle Pilot Tourist Areas worden ook opgeheven. Deze wijzigingen treden in werking zodra de officiële rechtsorde in het Koninklijk Staatsblad is gepubliceerd, en zal naar verwachting wettelijk van kracht worden op 1 juli 2022. 

Bovendien heeft de CCSA ook besloten om de wettelijke sluitingsuren voor uitgaansgelegenheden te verplaatsen van middernacht naar pre-pandemische uren of rond 2 uur 's nachts, hoewel het maskermandaat nog steeds wordt "aanbevolen" in drukke ruimtes, maar ontspannen is in open / buitenruimtes. Een exacte datum voor de versoepeling van het maskermandaat is echter NIET aangekondigd en is NIET in steen gebeiteld op 1 juli, merkt de CCSA op, en zal afhangen van de aanstaande Royal Gazette-bevel.

Het vervoer van migrerende werknemers is ook weer normaal geworden.

Een bron meldt ook dat de normale temperatuurcontrolepunten bij elke faciliteit het startsein hebben gekregen om ook te worden verwijderd, behalve in bepaalde faciliteiten die het risico lopen van overdracht. Een grote bijeenkomst van meer dan 2,000 deelnemers heeft toestemming nodig van het Provinciaal Comité voor Overdraagbare Ziekten voordat het plaatsvindt.

-=-=–=-=-
Een van de belangrijkste versoepelingen van de dag is toch wel het annuleren van de Thailand Pass inclusief:

  1. De Thailand Pass intrekken voor internationale bezoekers
  2. Internationale bezoekers worden alleen willekeurig gecontroleerd op het vaccinatiebewijs of ATK-testresultaat. Niet-gevaccineerde/niet volledig gevaccineerde bezoekers die willekeurig worden gecontroleerd, moeten een ATK-test doen. Die wordt naar verwachting opgeheven als het noodbesluit, dat voorlopig blijft staan, afloopt.
  3. Het verwijderen van temperatuur- en ademhalingscheckpoints bij de internationale ingangen.
  4. Wijzigingen/verwijdering van de Covid-19-verzekeringsvereisten. Dit is op het moment van schrijven nog steeds een vraagteken met gemengde berichten en behoeft mogelijk verdere verduidelijking.
  5. De Thailand Pass vervangen door alleen een basisgezondheidsverklaring indien nodig

Sommige van de bovenstaande wijzigingen zijn onmiddellijk van kracht en sommige zullen volgen nadat de Gazette is vrijgegeven, volgens de CCSA.

Het is belangrijk op te merken dat provinciegouverneurs nog steeds de mogelijkheid hebben om de regels aan te scherpen als ze daarvoor kiezen en dat niets "officieel" is totdat het is gedrukt en gepubliceerd in de Royal Gazette.

Er was echter geen verdere discussie over mogelijke visumvrijstellingen of aanpassingen tijdens de vergadering.

Dit is een verhaal in ontwikkeling, merkt TPN op, en dit artikel kan worden bijgewerkt of aangepast als er meer informatie wordt vrijgegeven.

Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.