Thaise minister van Digitale Economie waarschuwt dat het online plaatsen van vermeende misdaadfoto's of -video's zonder tussenkomst van de politie in strijd zou kunnen zijn met de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens

FOTO: .ชัยวุฒิ ธนาคมานุสรณ์

natie —

De Thaise minister van Digitale Economie en Samenleving heeft alle burgers die een foto of video van een vermeend misdrijf opnemen, gewaarschuwd om deze alleen naar rechtshandhavingsinstanties te sturen om te voorkomen dat ze de Wet Bescherming Persoonsgegevens (PDPA) schenden.

Als een barmhartige samaritaan een persoon zou opnemen die betrokken is bij een mogelijke criminele situatie, zou dit dan in strijd zijn met de Wbp? Dit was een van de vragen die op sociale media controversieel was sinds de lancering van de Wet bescherming persoonsgegevens of Wbp op 1 juni.

Echter, de minister van Digitale Chaiwut Thanakmanusorn reageerde onlangs op deze vraag:
“Het plaatsen van een ongepaste foto of video van een andere persoon online is een overtreding en kan je in de problemen brengen. Maar zolang je de beelden alleen naar de wetshandhavers stuurt, zou dat goed moeten zijn', zei Chaiwut.

De Wbp is volgens de minister bedoeld ter bescherming van persoonsgegevens die aan de derde partij zijn verstrekt. De derde partij was verplicht om de toestemming van de persoon te vragen voordat zijn gegevens openbaar werden gemaakt. Dat was het belangrijkste punt van de Wbp, aldus de minister.

Hij zei ook dat het plaatsen en delen van foto's van anderen in plaats daarvan in strijd kan zijn met bepaalde burgerlijke wetten, maar hij benadrukte dat het hele punt van de Wbp alleen was om persoonlijke gegevens te beschermen en niet om mensen ervan te weerhouden normale foto's te maken.

“Wanneer u uw persoonlijke gegevens aan een derde partij geeft, heeft u het recht om de vertrouwelijkheid van uw gegevens te vragen. U kunt doorgaan met de Wbp-wet als u denkt dat iemand uw recht schendt”, aldus de minister.

Volgens het ministerie van Digitale Economie zijn gelicentieerde nieuwsmedia vrijgesteld van de Wbp, hoewel journalistieke principes moeten worden toegepast.

U kunt hier meer lezen over de Wbp.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.