Thaise minister van Digitale Economie waarschuwt dat het online plaatsen van vermeende misdaadfoto's of -video's zonder tussenkomst van de politie in strijd zou kunnen zijn met de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens

FOTO: รมว.ชัยวุฒิ ธนาคมานุสรณ์

natie —

De Thaise minister van Digitale Economie en Samenleving heeft alle burgers die een foto of video van een vermeend misdrijf opnemen, gewaarschuwd om deze alleen naar de politie te sturen om te voorkomen dat de wet op de bescherming van persoonsgegevens (PDPA) wordt overtreden.

Als een barmhartige Samaritaan een persoon vastlegt die betrokken is bij een mogelijke criminele situatie, zou dit dan in strijd zijn met de Wbp? Dit was een van de vragen die sinds de lancering van de Wet bescherming persoonsgegevens of Wbp op 1 juni op sociale media controversieel was.

De minister van Digital Chaiwut Thanakmanusorn heeft onlangs echter op deze vraag gereageerd:
“Het online plaatsen van een ongepaste foto of video van een andere persoon is een overtreding en kan u in de problemen brengen. Maar zolang je de beelden alleen naar de politie stuurt, komt dat goed,' zei Chaiwut.

De Wbp is volgens de minister bedoeld ter bescherming van persoonsgegevens die aan de derde partij waren verstrekt. De derde partij was verplicht om de toestemming van de persoon te vragen alvorens hun gegevens openbaar te maken. Dat was het uitgangspunt van de Wbp, aldus de minister.

Hij zei ook dat het plaatsen en delen van foto's van anderen in plaats daarvan in strijd kan zijn met bepaalde burgerwetten, maar hij benadrukte dat het hele doel van de Wbp alleen was om persoonlijke gegevens te beschermen en niet om te voorkomen dat mensen normale foto's maken.

“Wanneer u uw persoonlijke informatie aan een derde partij geeft, hebt u het recht om de vertrouwelijkheid van uw informatie te vragen. U kunt doorgaan met de Wbp-wet als u denkt dat iemand uw recht schendt”, aldus de minister.

Gelicentieerde nieuwsmedia zijn uitgezonderd van de Wbp, aldus het ministerie van Digitale Economie, al moeten journalistieke principes worden toegepast.

U kunt hier meer lezen over de Wbp.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Inschrijven
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.