Soi Dog Foundation roept op tot strengere handhaving van de welzijnswetten voor het fokken van honden en katten

Bijna een jaar nadat de wetgeving van kracht werd die honden- en kattenfokkers in Thailand regelt, heeft Soi Dog Foundation haar bezorgdheid geuit over de implementatie ervan en stelt dat er nog geen concrete juridische stappen moeten worden ondernomen.

De betreffende wetgeving – Hondenwelzijn in hondenfokkerijen en Kattenwelzijn in kattenfokkerijen – is op 18 december 2020 gepubliceerd in de Staatscourant en is op 16 juni 2021 in werking getreden. Er is echter weinig gedaan om ervoor te zorgen dat deze effectief worden uitgevoerd.

Als lid van Thailand's Comité voor Wreedheidspreventie en Dierenwelzijn was Soi Dog Foundation nauw betrokken bij het opstellen van deze wetgeving die van kracht is om het welzijn van honden en katten op fokkerijen en in dierenwinkels te waarborgen; de inspecties van dergelijke boerderijen en winkels verbeteren; en sluit diegene af die niet aan de noodzakelijke normen voldoen.

De normen die in de wetgeving worden uiteengezet, omvatten onder meer het dieet en de hoeveelheid die een dier krijgt, de grootte van hun leefruimte of rustplaats, hun toegang tot beweging, socialisatie en veterinaire zorg, het maximale aantal nesten dat ze tijdens hun leven produceren en op dat moment zouden ze helemaal moeten stoppen met fokken.

Hoewel Soi Dog Foundation het niet eens is met het opzettelijk fokken van honden en katten - vooral gezien de enorme zwerfpopulatie die al in het land bestaat - erkennen ze dat het plaatsvindt en willen ze het welzijn van alle betrokken dieren waarborgen.

“We begrijpen dat het voor de autoriteiten moeilijk was om fokkerijen en andere commerciële faciliteiten te bezoeken tijdens de pandemie”, zei Dr. Tuntikorn Rungpatana (Dr. Oob), die Soi Dog vertegenwoordigt in de bovengenoemde commissie. "In deze periode hebben we echter boerderijen zien sluiten vanwege de economische crisis en dieren in de steek gelaten, wat ook een groot probleem is."

"Nu de situatie met Covid-19 verbetert, hopen we een positieve verandering te zien in het fokken van honden en katten onder deze wetten", voegde hij eraan toe.

Volgens Dr. Oob is de behoefte aan deze wetten gedreven door onmenselijke fokpraktijken in het hele land. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat puppy's en kittens ziek worden en sterven in hun nieuwe huis, nadat ze zijn verkocht voordat ze hun essentiële vaccins hebben gekregen. Evenzo wordt er weinig aandacht besteed aan de gezondheid en het welzijn van dieren als ze eenmaal met de fokkerij zijn gestopt.

Er moet ook een breder gesprek worden gevoerd over de ethiek van het opzettelijk fokken van honden - vooral honden die totaal ongeschikt zijn voor het Thaise klimaat en met genetische aandoeningen als gevolg van inteelt - terwijl er al zoveel op straat en in opvangcentra zijn die het verdienen van huizen en die even geweldige metgezellen zijn.

"Adopteren is natuurlijk beter voor het dierenwelzijn dan kopen bij fokkers, en er zijn opvangcentra in het hele land die dieren gratis adopteren, waaronder Soi Dog Foundation," zei Dr. Oob.

Soi Dog Foundation heeft een lange staat van dienst in het adopteren van duizenden honden en katten in liefdevolle huizen, zowel in Thailand als in het buitenland, en al hun geredde dieren zijn gesteriliseerd/gecastreerd, volledig gevaccineerd, gechipt en medisch en gedragsmatig beoordeeld. Ook biedt de stichting waar nodig ondersteuning na de adoptie.

Als een persoon er echter op staat een hond of kat van een fokker te kopen in plaats van te adopteren, dringt de stichting er bij hen op aan een boerderij te steunen die werkt met het welzijn van de dieren in het achterhoofd en boerderijen die dat niet doen, te melden. Bezorgdheden kunnen via de DLD 4.0-smartphonetoepassing worden gemeld aan het Department of Livestock Development, de Provincial Livestock Company en de District Livestock Inspector. Als alternatief kunnen ze worden gemeld aan Soi Dog Foundation op: [e-mail beveiligd]

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Phuket Express in 2022!

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.